Η Euroleague εισέρχεται σε μια νέα εποχή, επικεντρωμένη αυτή τη φορά σε οικονομικές αλλαγές αντί για αγωνιστικές. Η δομή της τείνει να προσομοιάζει ολοένα και περισσότερο στο μοντέλο του NBA, ακολουθώντας κανόνες για τα έσοδα και τα έξοδα που είναι σε εφαρμογή χρόνια εκεί.
Η επιβολή salary cap και φόρου πολυτελείας έχει ήδη οριστεί. Απομένει μόνο να καθοριστεί το πλαίσιο και να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες. Η νέα αγωνιστική χρονιά που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες θα είναι μεταβατική, καθώς πολλές μεταγραφές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ η πλήρης εφαρμογή των κανονισμών θα ισχύσει από την επόμενη περίοδο (2025-26).
Ποιες είναι οι αλλαγές στη νέα οικονομική πολιτική;
Ορισμός ελάχιστου μπάτζετ (LRL): Κάθε ομάδα θα υποχρεούται να ξοδεύει ένα ελάχιστο ποσό για τους μισθούς των παικτών της, το οποίο θα ορίζεται στο 32% των μέσων δηλωμένων εσόδων για τις ομάδες με εγγυημένα συμβόλαια.
Ορισμός βασικού επιπέδου αμοιβών (BRL): Οι ομάδες δεν θα επιτρέπεται να δαπανούν πάνω από το 40% των δηλωμένων εσόδων τους για μισθούς, με ορισμένες εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες παικτών.
Ορισμός μέγιστου επίπεδου αμοιβών (HRL): Το ανώτατο όριο για τις δαπάνες μισθών θα είναι το 60% των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των παικτών, με εξαιρέσεις επίσης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Αποζημίωση ανταγωνιστικού υπολοίπου (CBC): Οι ομάδες που ξεπερνούν τα καθορισμένα όρια του μπάτζετ τους θα υποχρεούνται να καταβάλουν ένα ποσό στις ομάδες που τηρούν τους κανονισμούς, το οποίο θα μοιράζεται ισομερώς.
Η Euroleague χαρακτήρισε τις αλλαγές αυτές ως «κρίσιμο βήμα προς ένα πλήρως βιώσιμο μέλλον», επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα προσφέρουν δυναμικότερη προστασία στους παίκτες από τις οικονομικές ασταθείς συνθήκες και θα συμβάλουν στην εξισορρόπηση και ανάπτυξη του προϊόντος.
Πηγή: tovima.gr