Καθώς οι προσπάθειές του να μεσολαβήσει στην αναταραγμένη Μέση Ανατολή αποτυγχάνουν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του κατά την πρόσφατη περιοδεία του στα Βαλκάνια. Η περιοδεία ξεκίνησε από τα Τίρανα την Πέμπτη, συνεχίστηκε την επόμενη μέρα στο Βελιγράδι και αποκαλύπτει τη στρατηγική του τούρκου προέδρου να ενισχύσει τις σχέσεις της Τουρκίας με αυτές τις χώρες, αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες όπως τα drones.
Στα Τίρανα, ο Ερντογάν συνάντησε τον αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και εγκαινίασε το νέο τζαμί Ναμάζτζια, το οποίο σχεδόν ολοκληρώνει μια κατασκευή που ξεκίνησε εννέα χρόνια πριν, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από την Τουρκία. Το τζαμί, το μεγαλύτερο της Αλβανίας και των Βαλκανίων, αποτελεί ένα κομμάτι της «διπλωματίας των τζαμιών» του Ερντογάν, η οποία ωστόσο έχει διχάσει τους μουσουλμάνους στην Αλβανία, ενόψει των ανησυχιών που ανακύπτουν για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.
Επιπλέον, η συνεργασία σε τομείς όπως η γεωργία, η επικοινωνία και η υγειονομική περίθαλψη φαίνεται να έχει προχωρήσει, με τον Ερντογάν να δεσμεύεται για την υποστήριξη της αλβανικής στρατιωτικής μηχανής μέσω προμηθειών drones. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια διαφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες, καθώς ο Ράμα πήρε αποστάσεις από τις θέσεις του Ερντογάν σχετικά με τη Γάζα.
Η επίσκεψη στο Βελιγράδι επιβεβαίωσε την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Σερβία. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αντέτεινε αρχικά αντιρρήσεις σχετικά με την αγορά τουρκικών drones, ωστόσο τώρα οι δύο χώρες προχωρούν σε στρατηγική συνεργασία που περιλαμβάνει και την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Καθόλη τη διάρκεια της περιοδείας, η σημασία της οικονομικής συνεργασίας υπήρξε κεντρικό θέμα, με την Τουρκία να αναζητά αναδυόμενες αγορές στην περιοχή. Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η βελτίωση των σχέσεων και η επιθυμία του Ερντογάν να περιορίσει την επιρροή υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Αλβανία διαμορφώνουν τις στρατηγικές του κινήσεις.
Τελικά, η περιοδεία αυτή καταδεικνύει την επιθυμία της Τουρκίας να ενισχύσει την επιρροή της στα Βαλκάνια, είτε μέσω της πολιτικής, είτε μέσω των οικονομικών σχέσεων, με τον Ερντογάν να χρησιμοποιεί τις σύγχρονες στρατιωτικές τεχνολογίες ως κεντρικό εργαλείο στη «διπλωματία» του.
Πηγή: tovima.gr