«Οι διερευνητικές επαφές έχουν μια ιστορία περίπου 20 ετών και, παρά τις 64 κύκλους τους, δεν έχουν οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, εξέφρασε την ανάγκη για μια ισχυρή πολιτική βούληση ώστε να μπορέσει να γίνει μια κοινή συζήτηση με επίκεντρο την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».
«Επιπλέον, αναφορικά με την κυριαρχία της Ελλάδας, ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι η οριοθέτηση αιγιαλίτιδας ζώνης είναι αποκλειστικά ελληνικό ζήτημα. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, και η επεξεργασία αυτού του ζητήματος είναι ουσιώδης. Παράλληλα, υπάρχει γνώση του διεθνούς δικαίου και διπλωματικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων».
«Σύμφωνα με τον υπουργό, βρισκόμαστε σε ένα πολύπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον. Αυτός ο χρόνος χαρακτηρίζεται από σοβαρές προκλήσεις, όπως οι έντονες κρίσεις και τα μεταναστευτικά ρεύματα, και η Ελλάδα πρέπει να ενδυναμώσει τη διπλωματική της θέση. «Σήμερα, η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ στο διεθνές σκηνικό», δήλωσε».
«Η κατανόηση του εύρους της συζήτησης και των αρχών που θα διέπουν αυτές τις διεργασίες είναι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στα τεχνικά ζητήματα της οριοθέτησης», πρόσθεσε ο Γεραπετρίτης. Υπογράμμισε ότι η ευκαιρία για να δημιουργηθούν συνθήκες μακροχρόνιας ειρήνης και ευημερίας εξαρτάται από τη διαδικασία οριοθέτησης».
«Η παραπομπή στη Χάγη θα μπορούσε να είναι ένα τελικό στάδιο για την επίλυση διαφορών, εφόσον υπάρξει συμφωνία κατά την διαπραγμάτευση. Σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα και η επίλυση των προβλημάτων μας μέσω της διαβούλευσης είναι θεμελιώδης αξία του πολιτισμού μας», τόνισε.
«Τέλος, σχετικά με το Κυπριακό, ο Γεραπετρίτης εξέφρασε ικανοποίηση για την επανέναρξη των συζητήσεων διότι υπάρχει η ανάγκη να προωθηθούν λύσεις εντός του πλαισίου του ΟΗΕ. Το ζήτημα της κυριαρχικής ισότητας των τουρκοκυπρίων δεν εμπίπτει στις διατάξεις του διεθνούς δικαίου και οι λύσεις πρέπει να γίνουν μέσω παραγωγικής συζήτησης».
Πηγή: tovima.gr