Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μάχης Τράτσα στο «Βήμα της Κυριακής», αναδεικνύονται προβλήματα στη διαχείριση αποβλήτων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Πέντε χρόνια πριν, η κατάσταση ήταν ακόμα πιο επιδεινωμένη, με 33 περιπτώσεις προστίμων από την Ε.Ε. για παράνομες χωματερές και έλλειψη προγραμματισμού για έργα.
Για την πληρέστερη ενημέρωση, είναι σημαντικό να αναφερθούν τα έργα που ήδη υλοποιούνται ή έχουν προγραμματιστεί. Στη Μήλο, τη Λέρο και την Κάρπαθο βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής οι μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων. Σύντομα υπογράφονται συμβάσεις για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων σε Άνδρο και Τήνο, με σκοπό να ξεκινήσει η λειτουργία τους μέχρι το τέλος του 2026.
Σε διαγωνιστική διαδικασία βρίσκονται οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε Ρόδο και Σαντορίνη, με την κατασκευή τους να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2025 και να είναι έτοιμες το 2028. Αντίστοιχα, η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στη Νάξο προβλέπεται να αρχίσει την κατασκευή της το 2025.
Εντός του 2024 προγραμματίζεται η δημοπράτηση της μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Πάρο, η οποία θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2025 και θα λειτουργεί το 2026. Στο ίδιο έτος, αναμένεται η κατασκευή του ΧΥΤΑ στο νησί.
Η διυπουργική επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει το έργο της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στην Κω και τις αναγκαίες εγκαταστάσεις στην Κάλυμνο μέσω ΣΔΙΤ. Επίσης, το 2024 θα εγκριθεί η κατασκευή και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε Σύρο και Μύκονο. Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται και για το Βόρειο Αιγαίο, με έμφαση στις μονάδες στη Λέσβο και τη Σάμο, που επίσης θα πραγματοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ.
Η ελληνική Πολιτεία προχωρά σε ένα πρωτοποριακό σχέδιο για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, βοηθώντας 47 νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους στη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων από το 2026 και μετά.
Σημαντικό είναι ότι οι 13 από τις 20 περιπτώσεις προστίμων για παράνομες χωματερές αφορούν νησιά, αλλά αναμένεται ότι τρεις από αυτές θα έχουν εξαλειφθεί μέχρι το τέλος του 2024, με στόχο να μην υπάρχουν κανένα πρόστιμο από την Ε.Ε. για παράνομες χωματερές στη χώρα μέχρι το τέλος του 2026.
Τα παραπάνω δείχνουν σαφώς ότι γίνεται μια ριζική αλλαγή στη διαχείριση αποβλήτων στις νησιωτικές περιοχές του Νοτίου Αιγαίου, με συνεργασία ανάμεσα σε φορείς και τοπικούς άρχοντες. Όλα δείχνουν ότι μέχρι το 2028 θα επιτευχθούν οι στόχοι του εθνικού σχεδιασμού για κυκλική οικονομία και μείωση ταφής κάτω από το 10%.
Πηγή: tovima.gr