Το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας βρίσκεται σε σοβαρή κρίση, γεγονός που αποδεικνύεται από την έντονη απογοήτευση των πολιτών και την αύξηση της αποχής στις εκλογικές διαδικασίες. Αυτή η απογοήτευση αντικατοπτρίζει την ανάγκη για ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον προοδευτικό τομέα και τις ανάγκες των μη προνομιούχων Ελλήνων.
Η πρόσφατη εκλογική διαδικασία για την προεδρία του ΠαΣοΚ δεν φέρνει αισιοδοξία, καθώς η συμμετοχή των πολιτών ήταν υποτονική. Στην πρώτη Κυριακή των εκλογών, μόλις 300.000 πολίτες προσήλθαν, μόνο 30.000 περισσότεροι από την προηγούμενη εκλογή, γεγονός που δείχνει την απουσία ενθουσιασμού και εκδηλώσεων ενδιαφέροντος. Η δεύτερη Κυριακή παρουσίασε ακόμα πιο αποθαρρυντικά αποτελέσματα, ενισχύοντας την αίσθηση ότι οι μικροπολιτικές προσεγγίσεις έπαιξαν ρόλο στην αποτυχία αύξησης της συμμετοχής.
Η εκλογή νέου προέδρου του ΠαΣοΚ ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και την ανακατανομή δυνάμεων στην πολιτική σκηνή. Ωστόσο, οι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να αναδείξουν την επίδραση του ΠαΣοΚ στην κοινωνία, δημιουργώντας την ανησυχία ότι το κόμμα θα παραμείνει σε καθεστώς «χαμηλών πτήσεων».
Επιπλέον, η κατάσταση αυτή έρχεται σε μία συγκυρία όπου οι πολιτικές που εφαρμόζονται οδηγούν τον μέσο Έλληνα σε μια πραγματικότητα περιορισμένων δυνατοτήτων, με τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων να έχουν επιφέρει αναγκαστική πτώχευση στην πλειοψηφία του λαού. Είναι προφανές ότι οι επιδοματικές πολιτικές δεν επαρκούν για να δώσουν λύσεις στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
Σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης, η διαχείρισή του δείχνει την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο θα μπορούσε να αποτελέσει θετική ενέργεια για τις μεταφορές και τη συνολική ανάπτυξη της Ελλάδας. Ωστόσο, η ευκαιρία αυτή φαίνεται να μην έχει εκμεταλλευτεί επαρκώς.
Τελικά, η πρόκληση για τον ΠαΣοΚ εστιάζεται στην ικανότητα του να εξελιχθεί σε μια μεγάλη και ανοικτή προοδευτική παράταξη, ικανή να κυβερνήσει και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Θα είναι η εκλογή νέου προεδρεύοντος η αρχή μιας αλλαγής ή απλώς ένα «πολύ κακό για το τίποτα»;
Πηγή: tovima.gr