Τον 20ό αιώνα, εισήχθησαν στην παγκόσμια στρατηγική τα άκρως καταστροφικά όπλα ABC (ατομικά, χημικά και βιολογικά), ενώ τον 21ο αιώνα η τεχνολογία επέφερε την ανάπτυξη των ψηφιακών όπλων (D). Η πρόσφατη επίθεση με παγιδευμένους βομβητές κατά της Χεζμπολάχ έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις σχετικά με τις παγκόσμιες επιπτώσεις της, καθώς κάποιοι την χαρακτηρίζουν ως τη “Χιροσίμα” της σύγχρονης εποχής. Οι απόψεις υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη επίθεση αναμένεται να αλλάξει ριζικά τη διεθνή τάξη, όπως έκανε η ρίψη της ατομικής βόμβας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η νέα εποχή ψηφιακών απειλών αποκαλύπτει την ευαλωτότητα όλων μας, ανεξαρτήτως τεχνολογίας. Από τους απλούς βομβητές στη Βηρυτό μέχρι τα αυτόνομα οχήματα στο Σαν Φρανσίσκο, φαίνεται ότι οι διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού για ψηφιακή τεχνολογία ενδέχεται να αποτελούν σημείο εισόδου για επιθέσεις. Ήδη, η κυβέρνηση Μπάιντεν αντέδρασε ανακοινώνοντας την απαγόρευση χρήσης κινεζικού λογισμικού στα αυτοκίνητα που είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει τα αμερικανικά δίκτυα από πιθανές παρακολουθήσεις.
Ο επιθετικός σχεδιασμός της 17ης Σεπτεμβρίου ενσωματώνει στοιχεία από παλαιότερες στρατηγικές, όπως η παγίδευση του κινητού του Γιαχία Αγιάς το 1996 από το Ισραήλ. Ωστόσο, η τελευταία επιχείρηση έχει ένα νέο και επικίνδυνο στόχο: τη μαζική εξόντωση. Αυτή η τάση φωτίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα σχετικά με την ασφάλεια των ψηφιακών συστημάτων. Το γεγονός ότι η υπονόμευση των ψηφιακών υποδομών μπορεί να συμβεί μέσω “φυτεμένου” κακόβουλου λογισμικού αναδεικνύει την ανάγκη για ένα νέο επίπεδο ελέγχου.
Παρά την ιστορική πρόοδο που είχε γίνει κατά τον 20ό αιώνα στον έλεγχο των παραδοσιακών όπλων, η πρόκληση που προκύπτει από τα ψηφιακά όπλα φέρνει την ανάγκη για νέες ρυθμίσεις και ισορροπίες. Δυστυχώς, οι τρέχουσες εξελίξεις όπως η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δεν φαίνεται να προσφέρουν αρκετές ελπίδες για αποτελεσματικά μέτρα. Οι συνθήκες δείχνουν να είναι ώριμες για να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα μιας όλα περισσότερης ψηφιακής απειλής στον 21ο αιώνα.
Πηγή: tovima.gr