Η κοινωνία υποφέρει, και υπάρχουν πολλές αναφορές για προνομιούχους με ειδικά μισθολόγια. Θα ήθελα να σημειώσω ότι τα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια» των πανεπιστημιακών και οι συντάξεις τους έχουν γίνει «ειδικών αναγκών», χωρίς να εξασφαλίζουν έναν αξιοπρεπή βίο, όπως απαιτεί το Σύνταγμα της Ελλάδας στο άρθρο 2: «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας». Επιπλέον, τα χρόνια αναμενόμενα αναδρομικά των συντάξεων φαίνεται ότι θα παραμείνουν μια υπόσχεση για το μακρινό μέλλον.
Η επιμονή και υπομονή είναι η απάντηση, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν ήδη δείξει υπερβολική υπομονή και δεν θα γίνουν συνεχώς οι ακόλουθοι του βιβλικού Ιώβ.
Η πρόσφατη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με το μεταναστευτικό προκαλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της, με το βλέμμα στο μέλλον, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των Ελλήνων στην πατρίδα τους. Σε μια χώρα με συγκεντρωτικό και πελατειακό σύστημα που συνεργάζεται με μεγάλα συμφέροντα, η αλλαγή φαντάζει δύσκολη και αβέβαιη.
Εν τω μεταξύ, οι πολίτες βιώνουν αύξηση στο κόστος ζωής, την οποία η κυβέρνηση υποβαθμίζει. Χαμηλές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, με τον ΦΠΑ να παραμένει σταθερός, σε συνδυασμό με καθημερινούς πλειστηριασμούς και μια κατάσταση στα νοσοκομεία που είναι αφόρητη, φέρνουν την κοινωνία σε απόγνωση. Η δημόσια υγεία καταρρέει, και ταυτόχρονα, το δημόσιο συμφέρον υπερισχύεται από ιδιωτικά συμφέροντα που καταβροχθίζουν το δυναμικό της χώρας.
Είναι εντυπωσιακή η αντίφαση ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που παρουσιάζεται ως υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης και την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες. Στατιστικά, οι αυτοκτονίες φτάνουν τις πεντακόσιες ετησίως, κάτι που αναδεικνύει το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για ένα καλύτερο μέλλον το 2027 απέχουν πολύ από την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα. Καθώς η Ν.Δ. συμπληρώνει έξι χρόνια στη διακυβέρνηση, η υπομονή της κοινωνίας έχει σχεδόν εξαντληθεί. Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι η ευημερία δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε λόγια και υποσχέσεις, αλλά ότι χρειάζεται ουσιαστική δράση και βελτίωση.
Η προσπάθεια του κυβερνώντος συστήματος να πείσει τον κόσμο για την ευημερία αρνείται τη σκληρή πραγματικότητα και οι συνέπειες αυτής της αποτυχίας μπορούν να είναι επώδυνες. Η στάση της Αντιπολίτευσης και η έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου στην κοινωνία μπορεί να κρίνει την κατεύθυνση της χώρας.
Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.
Πηγή: tovima.gr