Ο γιος μου επιθυμεί να γίνει ψυχολόγος. Στα 17 του χρόνια, έχοντας υποστεί την πίεση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που συνθλίβει, έχει αναπτύξει μια ψυχαναλυτική οπτική για τα πράγματα. Παρατηρεί και σχολιάζει την καθημερινότητά του με μια ξεκάθαρη αντίληψη: η ζωή χωρίζεται σε τρία στάδια.
Στο πρώτο στάδιο, μπαίνεις στη ζωή με όλη την αθωότητα και την ορμή να προσφέρεις. Εκεί όμως, συχνά απογοητεύεσαι. Στο επόμενο στάδιο, η κατάσταση αντιστρέφεται. Εχεις φθαρεί και προσφέρεις λιγότερα, ενώ μπορεί ακόμη και να προδώσεις. Το τελευταίο στάδιο είναι η απογύμνωση από όλα, όπου αναδύεται η φυσική ανάγκη να είσαι …less (λιγότερος). Μόνο τότε, μπορείς να απολαύσεις τις μικρές χαρές χωρίς την πίεση της επιτυχίας και της αποδοχής.
Είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί το δικαίωμα ενός νέου να ορίσει τη ζωή του με βάση τις δικές του διαστάσεις και όχι να παρασύρεται από τις προσδοκίες των άλλων. Το θέμα της κοινωνικοποίησης ξεκινά από το σχολείο. Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα υπουργός Παιδείας, “το Λύκειο πέθανε” — και αυτή η δήλωση δεν προκάλεσε σοκ. Το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα έχει αντικατασταθεί από φροντιστήρια και επιπλέον πιέσεις για πανελλαδικές εξετάσεις.
Οι εφηβικές σκέψεις και τα συναισθήματα, τα οποία φτάνουν και στο σπίτι μου, είναι μέρος μιας παγκόσμιας συζήτησης που διεξάγεται μέσω διαδικτυακών κοινοτήτων. Αυτές οι νέες κοινότητες, παρά τη δύσκολη πραγματικότητα, προσπαθούν να παρέχουν βοήθεια και στήριξη, ενισχύοντας την ελπίδα.
Η ανησυχία μας είναι ότι πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να αδιαφορούν για την ύπαρξη του κράτους και των θεσμών πρόνοιας, καθώς δεν τα αναγνωρίζουν στην καθημερινότητά τους. Ομως, η αλληλεγγύη μεταξύ των ατόμων και η διάθεση για βοήθεια ο ένας στον άλλο είναι χαρακτηριστικά που προσφέρουν ελπίδα.
Είναι σημαντικό να συζητήσουμε για την ανάγκη ενός εκπαιδευτικού μοντέλου που θα επιτρέπει σε όλους τους νέους, ακόμη και σε εκείνους που δεν ταιριάζουν με το πρότυπο του «more» (περισσότερο), να έχουν το δικαίωμα να είναι …«less». Γιατί τελικά, η αποτυχία είναι η μητέρα των μεγάλων επιτυχιών.
Πηγή: tovima.gr