Ποιες είναι οι μελλοντικές προοπτικές της Ελληνικής Δημοκρατίας για το 2044; Πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο μετά από εβδομήντα χρόνια από την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας το 1974; Στο πλαίσιο της στρατηγικής προόρασης (strategic foresight), η έμφαση δίνεται στις δυναμικές εκτιμήσεις και στις τρέχουσες συνθήκες. Μέσα σε ένα περιβάλλον «πολυκρίσης» και «μονιμοκρίσης», η αναγνώριση ανθρώπινων και κοινωνικών σχέσεων είναι κρίσιμη, καθώς και η διερεύνηση τυχόν τάσεων και σινιάλων που αναδύονται.
Η ανάλυση των δεδομένων που αφορούν τις πιθανές κατευθύνσεις της δημοκρατίας μας φέρνει στο φως τέσσερα επιμέρους σενάρια για το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ελλάδα, όλα εξαρτώμενα από κρίσιμες αβεβαιότητες. Οι βασικές μεταβλητές περιλαμβάνουν το επίπεδο της δημοκρατικής κουλτούρας και κοινωνικής συνοχής, καθώς και τη σύνθεση της τεχνολογίας με τους δημόσιους θεσμούς και το κοινωνικό περιβάλλον.
Το πρώτο σενάριο, που ονομάζεται «Ενάρετος Κύκλος», σχετίζεται με την ευημερία και την θετική ανάπτυξη που επηρεάζει θετικά τις δημόσιες δομές και τη κοινωνία. Αντίστοιχα, το δεύτερο σενάριο, η «Τεχνοκρατική Δημοκρατία», παρουσιάζει υψηλά επίπεδα τεχνολογικής ωριμότητας, αν και από μια υποδηλωτική κοινωνία με περιορισμένες δημοκρατικές αξίες.
Το τρίτο σενάριο, «Δημοκρατία σε Μετάβαση», επικεντρώνεται στη δυναμική των πολιτών σε μια κοινωνία που αγωνίζεται να διαχειριστεί τις προκλήσεις της τεχνολογίας, ενώ το τέταρτο, «Καθοδικό Σπιράλ», αναδεικνύει τη μαζική πολιτική αστάθεια και κοινωνική ανισότητα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κρίσεις.
Στο πλαίσιο αυτής της ανάλυσης, οι στρατηγικές δημόσιες πολιτικές είναι καθοριστικές για την επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος και μπορεί να λειτουργήσουν για την αποτροπή αρνητικών εκβάσεων. Στηρίζοντας την ιδέα ενός ισχυρού και ανθεκτικού «Ενάρετου Κύκλου», οι προταθείσες πολιτικές αποσκοπούν στο να αναδειχθούν η θετική δυναμική της δημοκρατίας και οι προϋποθέσεις για ένα ευνοϊκό μέλλον.
Πηγή: tovima.gr