Ο Μάνος Λοΐζος, ένας από τους πιο σπουδαίους συνθέτες της ελληνικής μουσικής, απεβίωσε πρόωρα στις 17 Σεπτεμβρίου 1982, σε ηλικία 45 ετών. Παρά το γεγονός ότι δεν ολοκλήρωσε το έργο του, σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να αφήσει ένα σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική μουσική σκηνή.
Όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» στις 23 Σεπτεμβρίου 1982, ο Λοΐζος «έφυγε την προηγούμενη εβδομάδα, ύστερα από τρία αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια». Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια, ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στη μουσική από πολύ μικρός, παίζοντας βιολί, πιάνο και κιθάρα. Μετά την άφιξή του στην Αθήνα το 1958, αφιερώθηκε πλήρως στη μουσική τέχνη, εγκαταλείποντας τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο.
Η σταδιοδρομία του στη δισκογραφία ξεκίνησε με μικρούς δίσκους και το 1968 κυκλοφόρησε τον πρώτο του μεγάλο δίσκο με τίτλο “Ο σταθμός”, ακολουθούμενος από άλλους καταξιωμένους δίσκους όπως “Θαλασσογραφίες” και “Καλημέρα ήλιε”.
«Φεύγοντας για τη Μόσχα, στάθηκε στο κεφαλόσκαλο του σπιτιού της κόρης του και της είπε: “Φοβάμαι πως δεν θα ξαναγυρίσω. Αλλά αυτό δεν πρέπει να σε ρίξει κάτω”», ανέφερε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, εκφράζοντας τον πόνο του για την απώλεια του φίλου του. Ο Λοΐζος, γνωστός για την ενσυναίσθηση και την υποστήριξή του στους νέους καλλιτέχνες, πάντα πίστευε στη δύναμη της δημιουργικότητας των νέων.
Ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε ότι «με τον πρόωρο χαμό του Μάνου Λοΐζου πενθεί η ελληνική μουσική και μαζί όλος ο ελληνικός λαός». Ο Θοδωράκης αναγνώρισε τη σπάνια ευγένεια και την αφοσίωση του Λοΐζου στην τέχνη, επισημαίνοντας ότι το έργο του θα παραμείνει στην Εθνική κληρονομιά.
Αναφερόμενος στην εγκράτεια και την αξιοπρέπεια του Μάνου, ο Γιάννης Μαρκόπουλος εξέφρασε ότι ο χαμός του είναι μια μεγάλη απώλεια για το ελληνικό τραγούδι. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Χριστοδούλου τον περιέγραψε ως έναν «εξαιρετικό φίλο και τρυφερό μουσικό», που αγαπούσε να συνδέει τη μουσική του με την ελληνική παράδοση.
Η σημαντική θετική του επιρροή πάνω στους νέους και η αγάπη του για τη μουσική και την κοινωνία είναι στοιχεία που τον καθόρισαν ως καλλιτέχνη. Οι προσωπικότητες της μουσικής σκηνής, όπως ο Γιάννης Νεγρεπόντης, επιβεβαίωσαν την αναγνώριση του Λοΐζου ως ενός από τους καλύτερους μελωδούς της γενιάς του.
Έτσι, ο Μάνος Λοΐζος, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο μουσικό έργο, αναγνωρίστηκε ως μια εμβληματική μορφή που αγάπησε τη ζωή και τον πολιτισμό της πατρίδας του μέχρι την τελευταία του πνοή.
Πηγή: tovima.gr