Ο υδράργυρος, ο οποίος είναι παρών κυρίως από τις ατμοσφαιρικές εναποθέσεις που προκύπτουν από τη λειτουργία θερμοηλεκτρικών σταθμών με άνθρακα, έχει ταξινομηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανάμεσα στις δέκα πιο ανησυχητικές ουσίες για τη δημόσια υγεία. Μέσα στον ωκεανό, ο υδράργυρος αναμιγνύεται με βακτήρια και μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, ένα ακόμα πιο τοξικό παράγωγο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τόσο ο στοιχειώδης υδράργυρος όσο και ο μεθυλυδράργυρος είναι τοξικοί για το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές.
Η ένωση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος Bloom δημοσίευσε πρόσφατα μια έρευνα που ίδρυσε από τη συλλογή 148 κουτιών τόνου σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία). Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά: το 100% των κονσερβών βρέθηκαν μολυσμένες με υδράργυρο. Ειδικότερα, σε πάνω από το 50% των κονσερβών, η περιεκτικότητα υπερβαίνει το ανώτατο όριο που ισχύει για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.
Οι οργανώσεις Bloom και Foodwatch υποστηρίζουν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου στον τόνο αντιβαίνουν στους κανόνες υγείας, καθώς οι μέγιστες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις έχουν καθοριστεί βάσει των ποσοστών μόλυνσης και όχι με βάση τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για την υγεία. Συγκεκριμένα, η μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση στον φρέσκο τόνο είναι 1 mg/kg, τρεις φορές υψηλότερη από αυτή που ισχύει για λιγότερο μολυσμένα είδη.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι αυτή η πρακτική αποτελεί «σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και ζητούν την άμεση παρέμβαση των δημόσιων αρχών. Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσαρμοστεί στην αυστηρή μέγιστη περιεκτικότητα των 0,3 mg/kg που ισχύει για άλλους τύπους ψαριών. «Απαιτούμε οι δημόσιες αρχές να ενισχύσουν τις κανονιστικές ρυθμίσεις και, χωρίς καθυστέρηση, οι διανομείς να διαθέτουν μόνο προϊόντα κάτω από το προστατευτικό όριο», επισημαίνει η Καμίγ Ντοριόζ, διευθύντρια εκστρατειών της Foodwatch.
Πηγή: tovima.gr