Το τετραήμερο συνέδριο με τίτλο «Μισός Αιώνας Δημοκρατίας: Συνέχειες – Κρίσεις – Προκλήσεις» εξελίσσεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την επιστροφή της δημοκρατίας στην Ελλάδα, μετά την πτώση της Χούντας το 1974. Το συνέδριο, που διοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, συγκεντρώνει ποικίλες προσεγγίσεις και ζητήματα της μεταπολιτευτικής περιόδου. Οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα εξετασθούν θεματικοί άξονες που αφορούν τη Μεταπολίτευση. Ο πρώτος άξονας, που έχει τον τίτλο «Οι χρόνοι της Μεταπολίτευσης», αναλύει τη χωροχρονική διάρθρωση αυτής της περιόδου, εστιάζοντας στην εκδημοκρατισμένη φάση και τις οικονομικές κρίσεις, αναδεικνύοντας τις συνεχείς και ασυνέχειες της ελληνικής δημοκρατικής πορείας από το 1974 και εντεύθεν.
Ένας από τους κεντρικούς άξονες είναι επίσης οι πολιτικές διεργασίες, η κινητοποίηση και τα κόμματα, με την ανάλυση της οργάνωσης των πολιτικών κομμάτων και της ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών. Η επίδραση των πολιτικών κινητοποιήσεων στη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα θα είναι ένα από τα κύρια θέματα.
Η ταυτότητα και οι αξίες που αναδείχθηκαν κατά την ίδια περίοδο συζητούνται εκτενώς στο συνέδριο, όπου θα γίνει αναφορά στις αλλαγές στην πολιτική κουλτούρα και τα μοτίβα συναισθημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Οι συμμετέχοντες θα αναλύσουν πώς αυτές οι πτυχές επηρεάστηκαν από τις κρίσεις που προέκυψαν.
Η ανθεκτικότητα της δημοκρατίας απέναντι στις κρίσεις και οι προκλήσεις όλων αυτών των ετών είναι ένας άλλος κρίσιμος θεματικός άξονας. Οι ομιλητές θα εστιάσουν στην ικανότητα της ελληνικής δημοκρατίας να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή μετάβαση.
Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και η πολιτική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης είναι επίσης σημαντικά ζητήματα. Η θέση των ΜΜΕ στην ενημέρωση και τη διαμόρφωση της δημόσιας γνώμης θα είναι ακόμα ένα σημείο ενδιαφέροντος.
Τέλος, οι θεσμικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στο κράτος και στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητηθούν ως κρίσιμες παρεμβάσεις που καθόρισαν την πορεία της ελληνικής δημοκρατίας κατά την μεταπολίτευση.
Αυτό το πλούσιο και πολυδιάστατο συνέδριο αναμένεται να προσφέρει πολύτιμα συμπεράσματα και αναλύσεις για τα ζητήματα που αντιμετώπισε η ελληνική Δημοκρατία τα τελευταία 50 χρόνια και τις προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί στο μέλλον.
Πηγή: tovima.gr