Τα μέλη του κυκλώματος των εφοριακών στην Κέρκυρα λειτουργούσαν ανενόχλητα για τουλάχιστον πέντε μήνες, ασκώντας εκβιασμούς και δωροληψίες με απώτερο σκοπό την αποκόμιση χρημάτων από φορολογούμενους. Οι δραστηριότητές τους είχαν επεκταθεί σε πολλές περιοχές, από την Εύβοια έως το Ιόνιο. Η κατάσταση άρχισε να εξελίσσεται όταν μια καταγγελία διαβιβάστηκε στην ΑΑΔΕ, η οποία ενημέρωσε την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ για διερεύνηση.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι τον πυρήνα του κυκλώματος αποτελούσε ο υποδιευθυντής, τρεις υπάλληλοι της εφορίας και ένας λογιστής. Ο λογιστής ήταν ο «κλειδί» της οργάνωσης, καθώς προμήθευε τους εφοριακούς με πληροφορίες σχετικά με τις φορολογικές υποθέσεις επιχειρηματιών και ιδιωτών. Στη συνέχεια, οι υπάλληλοι εκβίαζαν τους επιχειρηματίες, προκειμένου να αποτρέψουν ελέγχους στις επιχειρήσεις τους ή ζητούσαν χρήματα για την ταχύτερη επιστροφή φόρων.
Η ΕΛ.ΑΣ. είχε καταφέρει να καταγράψει σημαντικές στιχομυθίες μεταξύ των μελών του κυκλώματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν κώδικες στην επικοινωνία τους για να μην γίνουν αντιληπτοί. Οι χρεώσεις για τις παροχές τους κυμαίνονταν, ανάλογα με την υπόθεση, από 5.000 έως 50.000 ευρώ.
Στις 20 Μαΐου, η αστυνομία προχώρησε στην εξάρθρωση του κυκλώματος στη Χαλκίδα, γεγονός που έφθασε γρήγορα στα αυτιά των μελών που δρούσαν στην Κέρκυρα, οι οποίοι ανησύχησαν και αντέτειναν «προσοχή παιδιά να μην πατήσουμε όπως αυτοί στη Χαλκίδα».
Κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. στην Κέρκυρα, συνελήφθησαν όλα τα μέλη του κυκλώματος, ενώ κατασχέθηκαν τα κινητά τους και οι σκληροί δίσκοι από τους υπολογιστές τους. Οι έρευνες επεκτάθηκαν και στα σπίτια τους. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται και άλλα τέσσερα άτομα, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 41.000 ευρώ, που προήλθαν από την παράνομη δραστηριότητα τους.
Ο Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η διαφθορά δεν έχει «τον παραμικρό χώρο» στην Αρχή και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποδοκιμασία τέτοιων φαινομένων. Πηγή: tovima.gr