Ασήμαντη υπήρξε η αφορμή αλλά η αιτία που οδήγησε στο αιματοκύλισμα του Αιγάλεω, τις 29 Σεπτεμβρίου 1944, είχε ισχυρό χαρακτήρα. Αναφερόμενο ως «Σφαγή του Αιγάλεω» ή «Ολοκαύτωμα του Αιγάλεω», το περιστατικό εκδηλώθηκε στα τελευταία στάδια της γερμανικής κατοχής, λίγο πριν την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Αθήνα. Περισσότεροι από 100 πολίτες της περιοχής έχασαν τη ζωή τους, αποτελώντας αθώα θύματα της φρενίτιδας των ναζιστών.
Η φρίκη αυτή εκτυλίχθηκε μόλις 15 ημέρες προτού απελευθερωθεί η χώρα. Περίπου 100 άοπλοι Αιγαλεώτες, σύμφωνα με επίκαιρα της εποχής, έπεσαν νεκροί, με δεκάδες εξ αυτών να καίγονται ζωντανοί ενώ άλλοι εκτελούνταν από τον γερμανικό στρατό κατοχής. Σημαντική είναι η αναφορά στο συνοικισμό του Αγίου Γεωργίου, που καταστράφηκε ολοσχερώς.
Πηγή ανησυχίας για τους Γερμανούς αποτέλεσε η αυξανόμενη παρουσία του ΕΛΑΣ στην περιοχή, καθώς πολλοί κάτοικοι είχαν ενταχθεί σε οργανώσεις Αντίστασης από το 1942. Τα γερμανικά στρατεύματα αντιλαμβάνονταν πλέον ότι η ήττα τους πλησίαζε, γεγονός που τους οδήγησε σε μαζικές και απρόκλητες επιθέσεις κατά των αμάχων.
Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου, προέκυψε μια αψιμαχία μεταξύ δύο ανταρτών και δύο Γερμανών στρατιωτών. Η αφορμή αυτή φαίνεται ότι προκάλεσε τη λυσσαλέα αντίδραση των γερμανικών δυνάμεων, οι οποίες κίνησαν εναντίον του αθώου πληθυσμού, εκδικούμενοι επ’ ουδενί λόγο τη σύγκρουση. Οι Γερμανοί επιδόθηκαν σε ένα μπαράζ τρομοκρατικών ενεργειών, εκτελώντας όποιον βρέθηκε μπροστά τους στην περιοχή.
Η πρόεδρος της Ένωσης θυμάτων Ολοκαυτώματος και ιστορικός, Δήμητρα Κορμπά, ανέφερε ότι η Ιερά Οδός αποτέλεσε τη μόνη δίοδο διαφυγής για τις γερμανικές δυνάμεις και η καταστροφή συντελέστηκε με στόχο την εκκαθάριση της περιοχής. Οι Γερμανοί προήλθαν από δύο κατευθύνσεις, εγκλωβίζοντας τους κατοίκους και ακολουθώντας μια ενορχηστρωμένη στρατηγική εφόδου.
Οι εκτελέσεις όλων εκείνων που βρέθηκαν μπροστά στο πέρασμά τους, καθώς και οι καταστροφές που υπέστησαν περιουσίες και σπίτια, συνέθεσαν μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας του Αιγάλεω. Από τα 117 σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες, οι φωνές των θυμάτων αντηχούν ακόμη στην περιοχή.
Σήμερα, ο Δήμος Αιγάλεω οργανώνει «Μήνα Αντιφασιστικών Δράσεων» για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων αυτής της αποτρόπαιας πράξης και να αναδείξει τη σημασία της αντίστασης και της κοινωνικής συνοχής. Οι εκδηλώσεις στοχεύουν στη διατήρηση ζωντανής της ιστορικής μνήμης, ενάντια σε όλες τις μορφές φασισμού και ρατσισμού.
Πηγή: tovima.gr