Ανησυχία έχει προκαλέσει το κλείσιμο ενός ολόκληρου σχολείου στα Χανιά της Κρήτης λόγω κρουσμάτων νορβηγικής ψώρας. Αυτή η σοβαρή μορφή παρασιτικής δερματοπάθειας είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η μετάδοση γίνεται μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένα άτομα ή αντικείμενα.
Η νορβηγική ψώρα επιβαρύνει τους ασθενείς με τον υψηλό αριθμό ακάρεων που μπορεί να φτάσει έως και 4.000 ανά γραμμάριο δέρματος, σε σύγκριση με τα 10-20 ακάρεα που συνήθως φέρουν οι ασθενείς με κλασική ψώρα. Ειδικότερα, τα άτομα με αυτή την μορφή ψώρας μπορεί να φέρουν πάνω από 1 εκατομμύριο ακάρεα.
Στο σχολείο, στους μαθητές και το προσωπικό συνταγογραφήθηκε προληπτική αγωγή με χημειοπροφύλαξη σε χάπι, ενώ οι αρμόδιοι αναμένουν περαιτέρω οδηγίες για την κατάσταση. Αναφορικά με τη μετάδοση, αυτή μπορεί να συμβεί και μέσω της κοινής χρήσης ρούχων, πετσετών και κλινοσκεπασμάτων.
Τα συμπτώματα της νορβηγικής ψώρας περιλαμβάνουν κόκκινα σημάδια που εξελίσσονται σε παχιές και σκληρές πλάκες. Αυτές οι πλάκες εκδηλώνονται κυρίως σε περιοχές όπως τα δάχτυλα, τα πέλματα και οι αγκώνες. Ο κνησμός είναι συνήθως ήπιος ή ανοιχτός.
Η θεραπεία για τη νορβηγική ψώρα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα για να αποφευχθεί η επιδημία. Η τοπική αγωγή με αντιπαρασιτικά σκευάσματα απαιτεί συμμόρφωση με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, ενώ και οι στενές επαφές των πασχόντων θα πρέπει να υποβληθούν σε προφυλακτική θεραπεία.
Η μετάδοση μπορεί να αποφευχθεί με τον σωστό καθαρισμό των επιφανειών και αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με τον πάσχοντα. Αν κάποιο αντικείμενο δεν μπορεί να πλυθεί, θα πρέπει να τοποθετηθεί σε σφραγισμένο πλαστικό για 3 έως 7 ημέρες. Πηγή: tovima.gr