Στη ζωή του Μίμη Πλέσσα, η μουσική ήρθε να ενώσει τις γνώσεις του σε χημεία και μαθηματικά με την καλλιτεχνική του κλίση. Γεννημένος στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1924, η πορεία του στο μουσικό κόσμο ξεκινούσε σε δύσκολες εποχές, καθώς αγωνιζόταν να συντηρήσει την οικογένειά του παίζοντας σε αμερικανικές λέσχες και αγγλικές καντίνες μετά την Κατοχή. Παρά την έλλειψη επίσημων σπουδών στη μουσική, η δημιουργικότητά του τον οδήγησε να γίνει ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους Έλληνες συνθέτες.
Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, ο Πλέσσας διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου Μινεσότα και τον επόμενο χρόνο κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Η συμμετοχή του ως σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας έκανε τον κόσμο να αναγνωρίσει το ταλέντο του. Από το 1956 και έπειτα, ασχολήθηκε συστηματικά με τη σύνθεση και τη διεύθυνση μουσικών συνόλων.
Ο Μίμης Πλέσσας έγραψε μουσική για κινηματογράφο και θέατρο, με πάνω από 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις στο ενεργητικό του. Η ικανότητά του να συνδυάζει τη φινέτσα της μουσικής με τη λαϊκή της διάσταση, καθώς και η αγάπη του για την τζαζ, χαρακτηρίζουν το έργο του. Συνεργάστηκε με πολλούς διάσημους τραγουδιστές, απογειώνοντας τις καριέρες τους με κομμάτια του, όπως οι Ζωής Κουρούκλη, Νάνα Μούσχουρη και Στράτος Διονυσίου.
Στη διάρκεια της καριέρας του, ο Μίμης Πλέσσας τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Έχει λάβει συνολικά έξι ελληνικές διακρίσεις και επτά διεθνείς, συμπεριλαμβανομένων βραβείων σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη και το Παρίσι. Επιπλέον, έχει απονεμηθεί ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος και άλλες σημαντικές τιμές για την προσφορά του στον πολιτισμό. Στις 5 Οκτωβρίου 2024, το καλλιτεχνικό του έργο θα παραμείνει αναγνωρίσιμο στην ελληνική δισκογραφία, με κομμάτια που έχουν γίνει διαχρονικές επιτυχίες.
Πηγή: tovima.gr