Γεμάτες με καρχαρίες και σαλάχια είναι οι ελληνικές θάλασσες, όπως προκύπτει από τις καταγραφές των τελευταίων 90 χρόνων που συγκέντρωσε η περιβαλλοντική οργάνωση iSea. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 4540 καταγραφές για 33 είδη καρχαρία, 29 είδη βάτων και σαλαχιών, και μία χίμαιρα, το οποίο αποδεικνύει τον πλούτο των ελληνικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων για αυτά τα συγκεκριμένα είδη.
Χαρακτηριστικό της μελέτης είναι ότι σχεδόν το 55% των καταγραφών δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, ενώ το 20% προέρχεται από την Επιστήμη των Πολιτών. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, από το 2010 έως το 2023, κατεγράφησαν περισσότερες από 2500 νέες καταγραφές, δείχνοντας την αύξηση της γνώσης μας σχετικά με αυτά τα είδη, τα οποία είναι σημαντικοί κορυφαίοι θηρευτές.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια (ΕΕΑ 2024), που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου, η περιβαλλοντολόγος Ρωξάνη Ναασάν Αγά – Σπυριδοπούλου θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της βιβλιογραφικής έρευνας που έχει πραγματοποιήσει. Αυτή η έρευνα βασίστηκε σε πολλές πηγές δεδομένων, όπως πτυχιακές εργασίες, κοινωνικά δίκτυα και ΜΜΕ, και κυβερνητικές εκθέσεις.
Στη μελέτη, η κ. Σπυριδοπούλου ανέφερε ότι στόχος είναι να αποτελέσει η εργασία αυτή τη βάση για νέα ερευνητικά προγράμματα, προκειμένου να αποκτηθεί καλύτερη εικόνα για την κατανομή των ειδών και να εστιαστούν οι έρευνες σε συγκεκριμένα σημεία. Προσδιόρισε την μελέτη ως «μπούσουλα» για επόμενες αναλύσεις.
Η φετινή θεματική του Συνεδρίου θα είναι η «Ισχυρότερη συνεργασία για αποτελεσματικότερη προστασία», με σκοπό την ενίσχυση της διεπιστημονικής συνεργασίας και την αύξηση των ευκαιριών για νέους ερευνητές. Το συνέδριο θα φέρει μαζί συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και πέρα από αυτήν, εστιάζοντας και στις περιοχές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, όπου οι πληροφορίες είναι περιορισμένες.
Η ερευνήτρια έχει επίσης δημιουργήσει έναν χάρτη με όλες τις καταγραφές που έγιναν τα τελευταία 90 χρόνια, σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορεί να βρει σημείο σε θαλάσσια περιοχή όπου να μην έχουν παρουσιαστεί καρχαρίες και σαλάχια.
Η παρουσία των χονδριχθύων στις ελληνικές θάλασσες είναι γνωστή ήδη από την εποχή του Αριστοτέλη, αλλά η συστηματική επιστημονική έρευνα για αυτά τα είδη έχει αρχίσει μόλις τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτή η πρόοδος συμβάλλει στο κλείσιμο του κενών γνώσεων γύρω από την οικολογία και τη βιολογία των χονδριχθύων, αν και οι πληροφορίες για τη χωρική τους κατανομή παραμένουν σπάνιες.
Πηγή: tovima.gr