Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η κύρια προσπάθεια περιορισμού της ευλογιάς των αιγοπροβάτων εντοπίζεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ήδη από χθες, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, πραγματοποίησε συσκέψεις σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, ενώ σήμερα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, θα έχει αντίστοιχες συναντήσεις σε Καβάλα και Ξάνθη. Αύριο, Παρασκευή, θα γίνουν συναντήσεις σε Σέρρες και Θεσσαλία.
Η εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων έχει διάρκεια 10 ημερών και η επιτυχία της εκρίζωσης της νόσου θα κριθεί από την πιστή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας. Επιπρόσθετα, αναμένεται η προκήρυξη για πρόσληψη κτηνιάτρων εκτός ΑΣΕΠ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα κρούσματα σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 110, με 24.000 ζώα που έχουν θανατωθεί. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, καθώς η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Τα προληπτικά μέτρα στοχεύουν στην αποφυγή διασποράς από ζώο σε ζώο και στην εκρίζωση της νόσου.
Όσον αφορά την ασφάλεια τροφίμων, το γάλα θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση μετά από θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης, και το κρέας μπορεί να καταναλωθεί κανονικά. Τα ζώα που πλήττονται από τη νόσο παρουσιάζουν δερματικές αλλοιώσεις, πυρετό, διόγκωση λεμφαδένων, καθώς και μείωση της γαλακτοπαραγωγής.
Σε περίπτωση υποψίας της νόσου, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, να απομονώσουν το άρρωστο ζώο και να περιορίσουν το κοπάδι. Η διαχείριση της νόσου ακολουθεί το Ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που περιλαμβάνει θανάτωση και υγειονομική ταφή των μολυσμένων ζώων, οριοθέτηση ζωνών προστασίας και επιτήρησης, καθώς και επιδημιολογική έρευνα.
Πηγή: tovima.gr