Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός ηλικιωμένου στο Κολοράντο, ο οποίος προσβλήθηκε από το βακτήριο E.coli μετά την κατανάλωση του μπέργκερ Quarter Pounder από τα McDonald’s. Το CDC έχει σημάνει συναγερμό καθώς τουλάχιστον 49 άνθρωποι ασθένησαν σε 10 πολιτείες, με δέκα από αυτούς να χρειάζονται νοσηλεία.
Η Escherichia coli (E. coli) είναι ένα κοινό βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις. Συνήθως, οι λοιμώξεις προκύπτουν από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού και μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονες κράμπες, διάρροια, πυρετό και εμετό, που εμφανίζονται συνήθως τρεις έως τέσσερις μέρες μετά τη μόλυνση. Ήδη, οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Τα CDC ανέφεραν ότι πολλοί από τους μολυνθέντες είχαν καταναλώσει το μπέργκερ Quarter Pounder πριν εμφανίσουν τα συμπτώματα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, η μόλυνση ενδέχεται να προήλθε από τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια ή τον κιμά βοδινού, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί συγκεκριμένο συστατικό. Στην αντίδρασή τους, τα McDonald’s απέσυραν το μπέργκερ από το ένα πέμπτο των καταστημάτων τους, στα οποία τα κρεμμύδια και ο κιμάς αποσύρθηκαν από τα καταστήματα αρκετών πολιτειών, όπως το Κολοράντο και το Κάνσας.
Η McDonald’s συνεργάζεται στενά με την FDA και το CDC κατά τη διάρκεια της έρευνας σχετικά με την υπόθεση. Ο προμηθευτής Taylor Farms Colorado αποσύρει τα κίτρινα κρεμμύδια, αν και σε ανακοινώσεις τονίζεται ότι δεν έχουν βρεθεί ίχνη E.coli στα κρεμμύδια.
Η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη και μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες για να εντοπιστούν τα αίτια της επιδημίας, που ξεκίνησε μεταξύ 27 Σεπτεμβρίου και 11 Οκτωβρίου. Οι αναφορές περιστατικών προέρχονται κυρίως από το Κολοράντο και τη Νεμπράσκα, αλλά έχουν εντοπιστεί και σε άλλες πολιτείες.
Ο πρόεδρος της McDonald’s ΗΠΑ, Joe Erlinger, έχει δηλώσει ότι η κατανάλωση προϊόντων της αλυσίδας είναι ασφαλής και ότι τα μολυσμένα υλικά έχουν αποσυρθεί από την εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με τον Erlinger, «η εξυπηρέτηση των πελατών με ασφάλεια σε κάθε εστιατόριο είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας».
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών είναι σε άνοδο στις ΗΠΑ, ειδικά οι λοιμώξεις από E. coli, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τους ομοσπονδιακούς στόχους για τη μείωσή τους.
Πηγή: tovima.gr