Το κοινοβούλιο του Ισραήλ υπερψήφισε νομοσχέδιο που απαγορεύει τη δραστηριότητα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη χώρα, παρά τις ενστάσεις από πλευράς ΗΠΑ και Ηνωμένων Εθνών. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 92 ψήφους υπέρ και 10 κατά στην Κνεσέτ, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι η υπηρεσία αυτή είναι «εκ των ων ουκ άνευ» και η εφαρμογή του νέου νόμου θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της UNRWA, κατήγγειλε την απόφαση, τονίζοντας ότι δημιουργεί «επικίνδυνο προηγούμενο» για την ανθρωπιστική δράση στην περιοχή. Κατήγγειλε ότι η απαγόρευση θα επιδεινώσει τη κατάσταση των Παλαιστινίων και ότι η UNRWA είναι ο κυριότερος φορέας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο σύμβουλος για θέματα μέσων ενημέρωσης της UNRWA, Αντνάν Άμπου Χάσνα, χαρακτήρισε «πρωτοφανή» τη νομοθεσία και δήλωσε ότι θα σημάνει την κατάρρευση της ανθρωπιστικής διαδικασίας.
Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει εργαζόμενους της UNRWA για συμμετοχή στις επιθέσεις της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, της οποίας η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι της UNRWA πρέπει να λογοδοτήσουν για τις «τρομοκρατικές δραστηριότητές» τους, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για την ανθρωπιστική βοήθεια.
Στον απόηχο της απόφασης, η UNRWA χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την ενέργεια της Κνεσέτ, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή βλάπτει τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες προς τους πρόσφυγες. Αντίστοιχα, οι αντιδράσεις από άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, ήταν έντονες. Οι παράγοντες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησαν για τις καταστροφικές συνέπειες της απόφασης, ενώ καθαρές δηλώσεις κατά της κίνησης έκανε και η Βρετανία.
Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 και είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση ανθρωπιστικών υπηρεσιών στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, παρέχοντας στήριξη όπως καταφύγιο, τροφή και υγειονομική περίθαλψη. Αυτή τη στιγμή, η υπηρεσία αυτή αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, καθώς πολλές χώρες έχουν αναστείλει τη χρηματοδότησή τους.
Πηγή: tovima.gr