Στο Τελ Αβίβ, το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του Ισραήλ, αναρτώνται ισραηλινές σημαίες στους ουρανοξύστες, συνοδευόμενες από την επιγραφή Beyachad Nenatze’ach, που σημαίνει «Μαζί, θα κερδίσουμε». Ωστόσο, η πόλη φέρει επίσης έναν διχασμό που αποκαλύπτεται στους δρόμους: από τη μία πλευρά, υπάρχουν αφίσες οικογενειών ομήρων που ζητούν την απελευθέρωσή τους με την προϋπόθεση τερματισμού του πολέμου εναντίον της Χαμάς, και από την άλλη, οι αφίσες στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί και ζητούν την συνέχιση της πολέμου μέχρι την «ολοκληρωτική νίκη». Αυτό το φαινόμενο αποτυπώνει την ένταση ανάμεσα σε δύο αντίθετες απόψεις για την αξία της ανθρώπινης ζωής και τις στρατηγικές επιλογές του κράτους.
Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, που κόστισαν πάνω από 1.200 ζωές, κυρίως αμάχων, και την κρατηση 250 ομήρων, η ισραηλινή κοινωνία βρέθηκε σε κατάσταση σοκ και αναστάτωσης. Ένας χρόνος έχει περάσει από εκείνη τη φρικτή ημέρα και το κλίμα αλληλεγγύης που κυριαρχούσε τότε έχει πια σχεδόν εκλείψει. Σήμερα, η ελληνική κοινωνία είναι πιο διαιρεμένη από ποτέ, με τις εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων να συναντούν αντίσταση από όσους υποστηρίζουν την συνέχιση του πολέμου.
Οι συγγενείς των ομήρων βιώνουν αυξανόμενη πίεση και επιθέσεις, με την έκφραση «Smolanim», που σημαίνει «αριστερός», να είναι κοινά αποδεκτή προσβολή για αυτούς. Ορισμένοι τους κατηγορούν ότι η εκστρατεία τους ενισχύει τη Χαμάς, κάτι που αποκτά πολιτική διάσταση στο χέρι του πρωθυπουργού Νετανιάχου.
Ο δημοσκόπος Σμούελ Ρόσνερ έχει αναφέρει στην Ισραηλινή Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ότι οι Ισραηλινοί έχουν παραδεχτεί ότι η στρατιωτική παρουσία τους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της χώρας. Η αλλαγή στις απόψεις μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη αποδοχή της κατοχής της Δυτικής Όχθης, η οποία αφορά σε διαφωνίες που θεωρούνταν ταμπού μέχρι τώρα.
Η κατάσταση αβεβαιότητας εξακολουθεί να επικρατεί, με δημοσκοπήσεις να δείχνουν μία αύξηση της ανασφάλειας στους Ισραηλινούς, με το 31% να δηλώνει χαμηλό αίσθημα ασφάλειας. Ο αριθμός των πολιτών που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα αυξάνεται το 2023 σε σχέση με το 2022, με τις προβλέψεις να είναι ακόμη υψηλότερες για το 2024. Η κοινωνία των πολιτών φαίνεται να έχει αναλάβει πρωτοβουλίες να καλύψει τα κενά της κράτους, αλλά η αναστάτωση γύρω από τους ομήρους και οι στρατηγικές για την ασφάλεια εντείνουν την πολυπλοκότητα της κοινωνικής διανομής.
Πηγή: tovima.gr