Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διήμερης επίσκεψής του στην Αλβανία και τη Σερβία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίωξε να επιτύχει πολλαπλά οφέλη σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Στην Αλβανία, ο τούρκος πρόεδρος εγκαινίασε ένα νέο τζαμί, αποτέλεσμα χρηματοδότησης από την Τουρκία, και υποσχέθηκε την παροχή επιθετικών drones για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας, με έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης απέναντι στη ρωσική επιρροή.
Η επίσκεψη αυτή επεδείκνυε την στρατηγική της Τουρκίας για τη διείσδυση στα Βαλκάνια, χώρες όπου η Τουρκία διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς. Ένας από τους κύριους στόχους του Ερντογάν είναι να περιορίσει την επιρροή των υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Αλβανία, γεγονός που διχάζει τους μουσουλμάνους της χώρας.
Στο Βελιγράδι, η Τουρκία και η Σερβία ανακοίνωσαν σχέδια για ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των drones, υπογραμμίζοντας την επιθυμία της Άγκυρας να προσηλωθεί στην αναπτυξιακή στρατηγική της στην περιοχή. Η επισκεψιμότητα του Ερντογάν στη Σερβία, ωστόσο, συνοδεύτηκε από την υπενθύμιση των προηγούμενων δυσκολιών στις σχέσεις, όπως η παράδοση drones στο Κόσοβο, που είχε δημιουργήσει προβληματισμό.
Η «διπλωματία των τζαμιών» είναι ακόμα μία πτυχή της στρατηγικής του Ερντογάν, καθώς προσπαθεί να επαναφέρει την Οθωμανική κληρονομιά στην περιοχή. Ωστόσο, αυτή η τακτική ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχίες για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, αν και οι κυβερνητικές τάσεις σε Αλβανία και Σερβία αποδεικνύουν μια τάση προσέγγισης.
Ο Έντι Ράμα τόνισε τη σημασία της επίσκεψης του Ερντογάν για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Αλβανίας, σε ένα πλαίσιο που αναδεικνύει τη στρατηγική γεωπολιτική αξία της περιοχής. Παρ’ όλα αυτά, η ανατροπή των προσδοκιών στην πολιτική στήριξη στην παλαιστινιακή υπόθεση μπορεί να προκαλέσει εντάσεις, καθώς οι θέσεις των δύο ηγετών δεν ταυτίστηκαν.
Η πολυδιάστατη προσέγγιση του Ερντογάν δείχνει την επιθυμία της Τουρκίας να επενδύσει οικονομικά και στρατηγικά στην περιοχή, αναζητώντας ευκαιρίες για ανάπτυξη αγορών και πολιτικών δεσμών. Παρόλα αυτά, οι αντιφάσεις και οι προκλήσεις που υπάρχουν δείχνουν ότι η πορεία προς τη συνεργασία δεν είναι απαραίτητα ομαλή.
Πηγή: tovima.gr