Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, αν και απουσίαζε, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων γύρω από τις μεταναστευτικές πολιτικές της και τη συμφωνία Ρώμης-Τιράνων για κέντρα επιστροφής, η οποία προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις. Η Βαλερί Χογιέρ, ευρωβουλευτής του Renew, υπογράμμισε την ανάγκη αντίστασης στις «ψεύτικες θαυματουργές λύσεις» και αμφισβήτησε τη συμφωνία Μελόνι-Ράμα, ρωτώντας πώς μπορεί η «αποτυχία» να θεωρείται έμπνευση. Υποστήριξε πως 12 μετανάστες ήταν μόνο 48 ώρες στην Αλβανία και ζήτησε τερματισμό της εργαλειοποίησης των μεταναστών.
Η Επίτροπος Ισότητας, Έλενα Ντάλι, έφερε στο προσκήνιο τα οφέλη της νόμιμης μετανάστευσης, τονίζοντας την αναγκαιότητά τους για τις οικονομίες και κοινωνίες της Ευρώπης. Τόνισε ότι η μείωση της παράτυπης μετανάστευσης πρέπει να διανοίξει το δρόμο για νόμιμες και ασφαλείς οδούς. Ο Νίκολα Προκατσίνι από τα «Αδέρφια της Ιταλίας» υπερασπίστηκε τις πολιτικές Μελόνι, εστιάζοντας στη λογική της αναζήτησης βοήθειας από έναν «δημοκρατικό» εταίρο όπως η Αλβανία.
Η Τίνεκε Στρικ από τους Πράσινους κάλεσε την Κομισιόν να μην επηρεάζεται από τη λαϊκιστική ρητορική και να επικεντρωθεί σε ουσιαστικές λύσεις, προειδοποιώντας ότι οι προτάσεις όπως τα κέντρα επιστροφής θα οδηγούν τους μετανάστες σε συνθήκες κράτησης χωρίς δικαιώματα. Η Εστρέλλα Γκάλαν, εκπροσωπώντας την Αριστερά, χαρακτήρισε «βάρβαρη» τη δημιουργία φυλακών για πρόσφυγες στην Ευρώπη.
Από την πλευρά των Σοσιαλιστών, η Ιράτσε Γκαρσία Πέρες μίλησε για «επιστολή της ντροπής» από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στις δηλώσεις της για το μεταναστευτικό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Η φον ντερ Λάιεν αντέτεινε ότι η συμφωνία με την Αλβανία είναι διμερής και η ΕΕ παρακολουθεί την εξέλιξή της.
Η γαλλική εφημερίδα «La Libération» σχολίασε τις αντιθέσεις μεταξύ Μελόνι και Πέδρο Σάντσες, τονίζοντας την επιθυμία της Ιταλίδας πρωθυπουργού να απελάσει τους μετανάστες, ενώ η Ισπανική κυβέρνηση προγραμματίζει την ένταξή τους. Ειδικότερα, η Μαδρίτη επιδιώκει την ένταξη των 6,5 εκατομμυρίων ξένων υπηκόων μέσω της εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση του ηλικιωμένου πληθυσμού.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για βελτίωση, ο Γερούν Λέναρς του ΕΛΚ σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα σχετικά με τις επιστροφές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε επίσης την πρότασή της για «δεξαμενή ταλέντων» στα τέλη του 2023, η οποία έχει σκοπό να διευκολύνει τις διεθνείς προσλήψεις και να καλύψει τις ανάγκες σε τομείς όπου υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Πηγή: tovima.gr