Σοβαρή παραμένει η απειλή ανάμειξης ξένων κρατών στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, που προγραμματίζονται για την 5η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν είναι οι κυριότεροι παίκτες που επιδιώκουν να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα, προσπαθώντας να δημιουργήσουν διχασμό και αμφιβολίες σχετικά με τη διαδικασία εκλογών. Στόχος τους είναι η εκλογή του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, που θεωρούν ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.
Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, οι διαδικτυακές επιθέσεις εντείνονται, καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γεμίζουν με μηνύματα παραπληροφόρησης, που συχνά έχουν δημιουργηθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Ρωσία ηγείται αυτών των επιθέσεων, ενώ οι Κινέζοι και Ιρανοί αναμένονται να εντείνουν την προπαγάνδα τους μετά τις εκλογές, εστιάζοντας στη δημιουργία αμφιβολιών ως προς την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών εκφράζουν ήδη επιφυλάξεις για την αλήθεια των αποτελεσμάτων.
Η ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης περιλαμβάνει ψεύτικα βίντεο, όπως αυτό που κυκλοφόρησε πρόσφατα και αμαυρώνει την εικόνα του υποψηφίου αντιπροέδρου των Δημοκρατικών, Τιμ Γουόλς. Στο συγκεκριμένο βίντεο, ο Γουόλς κατηγορείται από έναν άνδρα για κακοποιητική συμπεριφορά, ωστόσο, έρευνα της Washington Post αποκάλυψε ότι ο κατήγορος δεν είχε καμία σχέση με τα σχολεία όπου δίδασκε ο Γουόλς.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι δύσκολα σε θέση να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο αυτών των επιθέσεων, εκφράζοντας πάντως την αμφιβολία τους ότι το Κρεμλίνο θα τις σταματήσει. Πρόσφατα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την προσφορά αμοιβής 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του Rybar, ενός ρωσικού μέσου ενημέρωσης που είχε ιδρυθεί από τον Γεβγένι Πριγκόζιν, διοικητή της παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ.
Αυτές οι διεργασίες έρχονται σε ένα περιβάλλον έντονης ανησυχίας στην Αμερική σχετικά με τη δυνατότητα εκτροπής της δημοκρατικής διαδικασίας μέσω ξένης παρέμβασης και παραπληροφόρησης. Πηγή: tovima.gr