Οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο, προκαλώντας ζημιές σε πάνω από 80 εμπορικά πλοία. Αυτός ο δράκος περιλαμβάνει τον βυθισμό δύο πλοίων, τη σύλληψη ενός άλλου και τον θάνατο τουλάχιστον τριών ναυτικών. Συγκρούονται με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης από το 2014 και έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Σανάα, της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κινήματος Ανσάρ Αλλάχ, οι ΗΠΑ προσέφεραν στους Χούθι διεθνή αναγνώριση σε αντάλλαγμα για να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και της ισραηλινής επικράτειας. Η δήλωση έγινε γνωστή τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, μια μέρα μετά την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από την Υεμένη, ο οποίος έπληξε το κεντρικό Ισραήλ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι το κίνημα θα πληρώσει «ακριβά» αυτή την ενέργεια.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέψευσε τον ισχυρισμό των Χούθι σχετικά με την αναγνώρισή τους. Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε στο Reuters ότι αυτή η πληροφορία είναι «εντελώς» ψευδής, ενώ δεύτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέστησε να μην δίδεται προσοχή στην προπαγάνδα των Χούθι, χαρακτηρίζοντας την σπάνια αξιόπιστη.
Ο Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές και βρετανικές αρχές διεξάγουν έμμεσες επικοινωνίες μέσω μεσολαβητών και αναφέρθηκε σε απειλές για κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης εναντίον των Χούθι, που περιλαμβάνει και άλλες κινήσεις υποστήριξης των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Ουάσινγκτον είχε επαναφέρει το κίνημα Χούθι στη λίστα των «τρομοκρατικών» οργανώσεων τον Ιανουάριο, πλαισιώνοντας τις συνεχείς προκλήσεις τους στην περιοχή.
Πηγή: tovima.gr