Με όρους ειδησεογραφικής αξιολόγησης, γίνεται ολοένα πιο δύσκολη η διαρκής παρακολούθηση των εξελίξεων στην ελληνική πολιτική σκηνή. Οι εσωτερικές συγκρούσεις και οι διαφορές στους πολιτικούς χώρους, όπως η ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογικές ανησυχίες του ΠαΣοΚ και οι ταυτότητες στη ΝΔ, φαίνεται να έχουν μικρότερη σημασία σε σύγκριση με τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε διεθνές επίπεδο, όπως στη Μέση Ανατολή και την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση.
Η προσοχή πλέον εστιάζεται στην αναζήτηση λύσεων και στην εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων σε τομείς όπως η γεωπολιτική, το προσφυγικό και η οικονομία. Η αξιολόγηση των συνθηκών απαιτεί αυξημένη διεθνή συνεργασία και συνεννόηση. Παράλληλα, το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία συγκεντρώνει επίσης την προσοχή, παρά το γεγονός ότι πλησιάζουν τα τρία χρόνια από την αρχή του.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός προγραμματίζει να συμμετάσχει σε πέντε διεθνείς συναντήσεις το προσεχές δεκαήμερο, όπου οι πολεμικές κρίσεις θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα. Η αφετηρία θα είναι η σύνοδος Ουκρανίας – ΝΑ Ευρώπης στο Ντουμπρόβνικ την Τετάρτη, ακολουθούμενη από τη EuroMed 9 στην Πάφο. Η πορεία θα ολοκληρωθεί με τη Σύνοδο ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, ενώ θα υπάρξει ενδιάμεσος σταθμός στη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία στο Ράμσταϊν της Γερμανίας το Σάββατο.
Ωστόσο, οι συνέπειες αυτών των διαρκών κρίσεων επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα, ειδικότερα σε αρκετές εκφάνσεις, όπως το προσφυγικό. Ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι η απουσία οποιασδήποτε ρεαλιστικής προσδοκίας αναφορικά με τα αποτελέσματα των συζητήσεων σε αυτές τις συναντήσεις.
Πηγή: tovima.gr