Ο αραβοϊσραηλινός πόλεμος, ο οποίος ήδη εξελίσσεται σε πολυμέτωπη σύγκρουση, ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην Ελλάδα. Ακόμα κι αν η διάρκεια της σύρραξης και η πιθανή συμμετοχή του Ιράν παραμένουν αβέβαιες, όλοι οι γειτονικοί περίοδοι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό. Ιδιαίτερα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η κατάσταση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, που ήδη παρουσιάζει αυξανόμενες ροές.
Η κυβέρνηση φαίνεται να κατανοεί τους κινδύνους που διατρέχει υψηλά από μία νέα εκρηκτική αύξηση των προσφυγικών ροών, στην οποία ενδέχεται να κληθεί να ανταποκριθεί. Αν και η πρόσφατη συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας εστίασε σε διμερείς διαφορές, η αναφορά στο προσφυγικό αναμένεται να έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία στην τρέχουσα συγκυρία. Υπάρχει αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να βρουν κοινό έδαφος, ωστόσο τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο χωρίς την ύπαρξη μιας κρίσιμης παραμέτρου.
Αυτή η παράμετρος είναι η ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει εσωτερικές πιέσεις και πολιτικές αντιξοότητες σχετικά με το προσφυγικό. Η ικανότητα και η ταχύτητα των ευρωπαϊκών θεσμών να αντιδράσουν αποτελεσματικά είναι περιορισμένες, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη ενιαίας και συνεκτικής πολιτικής. Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία έχει ζωτική σημασία, και οι κοινωνικές εντάσεις απειλούν να εμποδίσουν την επιτυχή συμφωνία.
Η ηγεσία της κυβέρνησης έχει επίγνωση αυτής της κατάστασης και προετοιμάζεται αναλόγως. Ωστόσο, οι δυνατότητες της χώρας για αυτόνομη δράση παραμένουν περιορισμένες. Καθώς η κατάσταση ενδέχεται να εξελιχθεί ραγδαία, είναι σημαντικό να παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις και οι διεθνείς σχέσεις στην περιοχή.
Πηγή: tovima.gr