Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκθεση γελοιογραφίας που διοργανώνει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων με τίτλο «Η Μεταπολίτευση των Γελοιογράφων». Η έκθεση φιλοξενείται στο Μετρό Συντάγματος και τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και με τη στήριξη διαφόρων φορέων, όπως η Βουλή των Ελλήνων και το Υπουργείο Πολιτισμού. Παρουσιάζονται πάνω από 400 σκίτσα από 67 δημιουργούς, όλοι τους επιλεγμένοι γελοιογράφοι που σχολίασαν την ελληνική πολιτική σκηνή από το 1974 έως σήμερα.
Η ιδέα για την έκθεση προήλθε ως μια νίκη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, που τα τελευταία χρόνια είχε διοργανώσει πολλές εκθέσεις γελοιογραφίας στο ίδιο χώρο. Η επέτειος των 50 χρόνων από τη Μεταπολίτευση ήταν η ιδανική ευκαιρία για αυτήν την επανεκκίνηση, καθώς συνδέεται με την αναγέννηση της ελληνικής γελοιογραφίας και τον αντίκτυπό της στην κοινωνία.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Αντωνόπουλο, επιμελητή της έκθεσης, η αναζήτηση και η επιλογή των σκίτσων ήταν μια πολύπλοκη διαδικασία, που απαιτούσε αξιοποίηση αρχείων καθώς και ψηφιοποιημένων εφημερίδων για την αποτύπωση των 50 χρόνων ιστορίας μέσω της γελοιογραφίας. Η Έφη Ξένου σημειώνει ότι η έκθεση αποτυπώνει και την πολιτική και καλλιτεχνική εξέλιξη των γελοιογράφων, ενώ ο Σπύρος Δερβενιώτης τονίζει τη σημασία της μνήμης και της αυθεντικής καταγραφής γεγονότων σε αυτή τη διαδικασία.
Η γελοιογραφία, όπως αναφέρουν, έχει τη δύναμη να καταγράψει την πολιτική και κοινωνική ζωή μέσα από μια σατιρική και κριτική προσέγγιση. Ο Γιάννης Αντωνόπουλος επισημαίνει ότι η πολιτική γελοιογραφία αποτελεί έναν τρόπο σάτιρας προς την εξουσία και με την πάροδο του χρόνου εξελίσσεται, ανταγωνιζόμενη τις αλλαγές στην κοινωνία και την πολιτική.
Αναφερόμενοι στις αλλαγές που έχει φέρει ο ψηφιακός κόσμος, οι καλλιτέχνες εκφράζουν ανάμεικτα συναισθήματα. Ενώ η διαδικτυακή διάδοση έχει προσφέρει νέες ευκαιρίες, δημιουργείται η ανησυχία ότι έχει χαθεί η ουσία που προσφέρει η παραδοσιακή γελοιογραφία, κυρίως μέσω των εφημερίδων. Ο Σπύρος Δερβενιώτης αναδεικνύει τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τη γρήγορη διάδοση της πληροφορίες μέσω κοινωνικών δικτύων, όπου ο δημόσιος λόγος πολλές φορές χάνει την ποιότητά του.
Η έκθεση «Η Μεταπολίτευση των Γελοιογράφων» δεν είναι μόνο μια γιορτή της δημιουργίας, αλλά και μια αναδρομή στην πολιτική ιστορία της χώρας, όπως αυτή καταγράφηκε μέσα από τα σκίτσα που συνοδεύουν την επικαιρότητα. Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να αποκτήσει μια πιο σφαιρική εικόνα της εποχής και των γεγονότων που καθόρισαν τη μεταπολίτευση στην Ελλάδα.
Πηγή: tovima.gr