Πολλές φορές μπορεί να γνωρίζουμε μια μάρκα ρολογιών, αλλά δεν έχουμε συνείδηση της πλούσιας ιστορίας της ή της ηλικίας της. Συχνά, η αποκάλυψη ότι μια μάρκα είναι πάνω από έναν αιώνα παλιά μας ξαφνιάζει. Το 2024, τέσσερις μεγάλοι οίκοι ωρολογοποιίας, γνωστοί σε όλους, γιορτάζουν τις επετείους τους. Δεν χρειάζεται να τους ευχηθούμε για τα εκατοστά τους, καθώς έχουν ήδη διανύσει αυτή την πορεία! Οι ηλικίες κυμαίνονται μεταξύ 120 και 150 ετών.
Δέκα σημαντικές επετείοι αναδύονται από τον κόσμο των ρολογιών. Με αφορμή αυτές, ας τα γνωρίσουμε:
Για παράδειγμα, ο οίκος Piaget, που ιδρύθηκε το 1874, έχει απ’ ευθείας σύνδεση με τα ελβετικά βουνά Γιούρα. Ο 19χρονος Ζορζ Εντουάρ Πιαζέ κατάφερε να επενδύσει σε ένα εργαστήριο ωρολογοποιίας στην οικογενειακή του φάρμα στο χωριό La Côte-aux-Fées.
Η Breitling ιδρύθηκε το 1880 από τον Λεόν Μπράιτλινγκ, σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης στην Ελβετία. Ένας καινοτόμος οίκος, υπεύθυνος για πολλές εφευρέσεις στην ωρολογοποιία.
Η Bulgari, με την ιστορία της να ξεκινά το 1884, άνοιξε το πρώτο της εργαστήριο στη Ρώμη, όπου ο Σωτήριος Βούλγαρης δημιούργησε εντυπωσιακά ασημένια κοσμήματα, που σαγήνευαν τους επισκέπτες της πόλης.
Το Oris, με ιστορία 120 χρόνων, ξεκίνησε το 1904 στην ελβετική πόλη Hölstein όταν οι Πολ Κατέν και Ζορζ Κριστιάν αγόρασαν ένα χρεωκοπημένο εργοστάσιο και ίδρυσαν την εταιρεία τους.
Η Seiko είναι 100 ετών, με το πρώτο ρολόι χειρός της να παρουσιάζεται το 1924, σηματοδοτώντας την αρχή της.
Από το 1939, το IWC Portugieser έγινε γνωστό μετά από παραγγελία δύο Πορτογάλων εμπόρων για ρολόγια χειρός υψηλής ακρίβειας.
Η Heuer, το 1949, παρουσίασε το Mareograph, τον πρώτο χρονογράφο με ένδειξη παλίρροιας.
Σημαντική είναι και η A. Lange & Söhne, που το 1994 παρουσίασε το Lange 1, ένα μοντέλο που ενσωματώνει σχεδιαστική καινοτομία.
Η Omega, με το Co-Axial escapement που κυκλοφόρησε το 1999, επαναστατεί στον τομέα της ωρολογοποιίας βελτιώνοντας την αξιοπιστία των μηχανισμών της.
Τέλος, το Gyrotourbillon της Jaeger-LeCoultre, που σχεδιάστηκε για ρολόγια χειρός πριν από 20 χρόνια, δείχνει την εξέλιξη του tourbillon, προσαρμόζοντας την τεχνολογία σε νέες ανάγκες.
Πηγή: tovima.gr