Τα Θερμοπύλια, ένα πολιτιστικό φεστιβάλ που ξεκίνησε το 2009 στη Φθιώτιδα, φέτος παρουσίασε μια ιδιαίτερη νότα. Για πρώτη φορά, οι δράσεις του δεν απευθύνθηκαν μόνο σε τοπικό κοινό αλλά άνοιξαν και προς το διεθνές κοινό, καθώς συμμετείχαν Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι. Αυτοί οι ξένοι ανταποκριτές παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις με στήριξη διερμηνείας και αγγλικών υποτίτλων, απολαμβάνοντας έτσι την ιστορία του τόπου.
Ο θεσμός εδραίωσε την ιστορική του σημασία με ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων και ανθρώπων του πολιτισμού. Ακαδημαϊκοί όπως η Αικατερίνη Καμηλάκη και ο Αθανάσιος Ευσταθίου αναφέρθηκαν σε σημαντικές έννοιες, εξετάζοντας τα διδάγματα της τοπικότητας και υποθετικών σεναρίων γύρω από την ήττα των Περσών. Οι συμμετοχές αυτές έδωσαν στο κοινό πολύτιμες πληροφορίες, καθώς πρόσθεσαν βάθος στην κατανόηση των γεγονότων της ιστορίας.
Η ξενάγηση του δρα Πέτρου Κουνούκλα στον αρχαιολογικό χώρο της μάχης, που κάλυψε σημεία όπως ο λόφος του Κολωνού και το αρχαίο τείχος των Φωκέων, κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο. Η ολοκλήρωση της ξενάγησης στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών περιόρισε τις γνώσεις γύρω από τα γεγονότα του 480 π.Χ.
Στις παραστατικές τέχνες, η θεατρική παράσταση «Ικέτιδες» του Αισχύλου προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον, αν και μια καταιγίδα διέκοψε την παρουσίαση. Οι τοπικοί φορείς προσπαθούν να επαναφέρουν τον θίασο για να ολοκληρώσουν τη θεατρική εμπειρία που σταμάτησε νωρίς.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το φεστιβάλ έκλεισε με τη συναυλία του Θανάση Κλεώπα, ο οποίος παρουσίασε παραδοσιακά τραγούδια με συνοδεία χορού, ακολουθώντας την αρχαία ελληνική παράδοση συνδυασμού μελωδίας και κίνησης. Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε η βράβευση της Γιώτας Βέη, που συγκίνησε το κοινό με την ερμηνεία της.
Τα Θερμοπύλια 2024, που διήρκεσαν από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου, ήταν γεμάτα από δράσεις που συνδύασαν πολιτισμό, ιστορία και τέχνη, ενισχύοντας τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν.
Πηγή: tovima.gr