Αύξηση κερδών έφεραν οι καύσωνες και οι υψηλές θερμοκρασίες στους δύο μεγαλύτερους παρόχους πόσιμου νερού της χώρας, τις ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 57% για την ΕΥΔΑΠ και κατά 125,38% για την ΕΥΑΘ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η συνολική κατανάλωση νερού στην ΕΥΔΑΠ παρουσίασε αύξηση 7,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η κατανάλωση επηρεάστηκε από τις θερμότερες καιρικές συνθήκες και τη μείωση των βροχοπτώσεων. Τα έσοδα από την παροχή νερού αυξήθηκαν κατά 7,8 εκατ. ευρώ, φτάνοντας αύξηση 8%. Επιπλέον, η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 7,2% οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη κατανάλωση.
Στην ΕΥΑΘ, ο κύκλος εργασιών από τις πωλήσεις υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης ανήλθε σε 36,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,71%. Αυτή η αύξηση προέρχεται κυρίως από τους οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες.
Ωστόσο, το φάσμα της λειψυδρίας απειλεί την Αττική, όπου η ΕΥΔΑΠ προχωρά σε μέτρα όπως η ενεργοποίηση εναλλακτικών πηγών υδροδότησης. Αντίθετα, η ΕΥΑΘ δεν αντιμετωπίζει προβλήματα λειψυδρίας, καθώς οι πηγές υδροληψίας της είναι λιγότερο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Η ισχυροποίηση των παρόχων ύδατος μέσω συγχωνεύσεων και επενδύσεων είναι ένας από τους στόχους της κυβέρνησης. Σχεδιάζεται η μείωση του αριθμού των παρόχων στις 292 σε μία πιο συμπαγή δομή, προκειμένου να ενισχυθούν οι μεγάλες εταιρείες όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.
Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) θα είναι υπεύθυνη για τις αναπροσαρμογές τιμολογίων, και οι διοικήσεις των παρόχων κρίνουν ότι είναι αναγκαία η αύξηση των τιμών, προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά κόστη.
Πηγή: tovima.gr