Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εντείνεται η προετοιμασία για τη νέα ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με τη φορολογική αντιμετώπιση των κρυπτονομισμάτων. Μετά την κατάργηση της προηγούμενης επιτροπής, η νέα ομάδα στοχεύει να αναλύσει και να καθορίσει το πλαίσιο φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων και διάφορων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Οι προσπάθειες της προηγούμενης επιτροπής που συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 και μπορεί να είχε καλές προθέσεις, τερματίστηκαν έξι μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, εν μέσω αβεβαιοτήτων. Ένας από τους λόγους για την κατάργησή της ήταν ότι ο πρόεδρός της δεν ήταν πολιτικό στέλεχος του υπουργείου. Η νέα επιτροπή αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Φορολογικής Πολιτικής, κυρίας Μαίρη Ψύλλα.
Ένα από τα πρώτα συγκεκριμένα σενάρια που θα εξεταστούν περιλαμβάνει τη φορολόγηση της υπεραξίας από την πώληση κρυπτονομισμάτων με συντελεστή 15%. Αμέσως μόλις συσταθεί η νέα ομάδα εργασίας, θα κληθεί να εργαστεί εντατικά ώστε να αναθεωρήσει τις διαδικασίες που ακολουθεί το υπουργείο για τη φορολογία των κρυπτονομισμάτων.
Καθημερινά, στην εφορία, οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων που αποκομίζουν κέρδη από τις αγοραπωλησίες τους ζητούν να φορολογηθούν σωστά. Ωστόσο, η ανταπόκριση είναι αρνητική, καθώς η εφορία δεν αναγνωρίζει τις συναλλαγές αυτές, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να δηλώσουν τα κέρδη τους.
Ο έλεγχος και η προσαρμογή του νομικού πλαισίου γύρω από τα κρυπτονομίσματα είναι ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις ΗΠΑ, παραδείγματος χάρη, έχουν ήδη διασαφηνιστεί οι κανόνες φορολόγησης των εσόδων από αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η Τράπεζα της Ελλάδας δεν αποδέχεται τα κρυπτονομίσματα ως νομίσματα, κάτι που δημιουργεί επιπλέον προκλήσεις για τους κατόχους τους.
Η νέα αυτή ομάδα εργασίας αναμένεται να απαρτίζεται από εφοριακούς, νομικούς και άλλους ειδικούς, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και έγκαιρη εφαρμογή του φορολογικού πλαισίου. Η έλλειψη νομικής προστασίας και οι κίνδυνοι απάτης που ενδέχεται να προκύψουν από τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων καθιστούν τη συστηματική προσέγγιση στην αντιμετώπισή τους ακόμη πιο επιτακτική και αναγκαία.
Πηγή: tovima.gr