Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει να εισέρχεται σε μια περίοδο σταθεροποίησης, με τη μέση τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά τον Σεπτέμβριο να έχει πέσει στα 112,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Αυτή η τιμή είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τα 129,83 ευρώ/MWh τον προηγούμενο μήνα και τα 135,54 ευρώ/MWh τον Ιούλιο. Ειδικότερα, κατά την τελευταία επταήμερη περίοδο, η μέση τιμή εκκαθάρισης στην αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) διαμορφώθηκε στα 93,89 ευρώ/MWh, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 εβδομάδων.
Ο δείκτης αυτής της αγοράς αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τη λιανική πώληση ρεύματος, με τους καταναλωτές να προσβλέπουν στις ανακοινώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συμβαίνει κάθε αρχή μήνα. Οι πληροφορίες υποδεικνύουν ότι οι περισσότερες εταιρείες προμήθειας θα διατηρήσουν τις τιμές της κιλοβατώρας, ενώ η ΔΕΗ ενδέχεται να προχωρήσει σε πτώση των τιμών της. Η πολιτική της ΔΕΗ, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (54,27%), θα κρίνει και την πορεία των επιδοτήσεων στα τιμολόγια χαμηλής τάσης για τον Οκτώβριο.
Η αναφορά από το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) υποδεικνύει ότι την τελευταία εβδομάδα, το ελληνικό ενεργειακό σύστημα έχει γίνει πιο εισαγωγικό, με τις καθαρές εισαγωγές να έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα 15 εβδομάδων, γεγονός που οδήγησε σε καθοδικές πιέσεις στις χονδρεμπορικές τιμές.
Στη διεθνή σκηνή, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης δεν εφησυχάζει, ειδικά μετά την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Μαζί με τους ομολόγους τους από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, απέστειλαν κοινή επιστολή στην Κομισιόν, ζητώντας μέτρα για την αντιμετώπιση της απότομης ανόδου των τιμών στις Νοτιοανατολικές Ευρωπαϊκές αγορές. Ζητούν τόσο βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως η φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών, όσο και μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως η ανάπτυξη διασυνδέσεων στην περιοχή.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στον Σεπτέμβριο ως η 7η ακριβότερη αγορά στην Ευρώπη, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία στην 9η θέση και τη Βουλγαρία στην 11η. Στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες με τις μέσες τιμές να ξεκινούν από 15,23 ευρώ/MWh στη Σουηδία και να φτάνουν έως 56,03 ευρώ/MWh στη Φινλανδία.
Αυτή η κατάσταση οδήγησε στη συζήτηση για την ανάγκη μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με την προσοχή να εστιάζεται σε σταθερά τιμολόγια, ανάλογα με τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές αγορές. Η υποχρέωση των προμηθευτών να προσφέρουν «πράσινα» κυμαινόμενα τιμολόγια λήγει στο τέλος του έτους, γεγονός που αναμένεται να αλλάξει τη δυναμική της αγοράς.
Πηγή: tovima.gr