Με την πρόθεση να απομακρύνει τους περιορισμούς στη νομισματική πολιτική έως το τέλος του 2025, η ΕΚΤ σχεδιάζει να μειώσει τα επιτόκια ώστε να μην περιορίζουν τη ζήτηση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, αναμένονται πιο γρήγορες μειώσεις στους προσεχείς μήνες. Η οικονομική κατάσταση θα κρίνει πάντως πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι εν λόγω μειώσεις.
Από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, έγινε σαφές ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει ταχύτερα από το αναμενόμενο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τράπεζα θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση έως τον Μάρτιο, με δύο επιπλέον μειώσεις το 2025. Υπάρχουν, ωστόσο, επιφυλάξεις σχετικά με την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, καθώς η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια χαλάρωσης, ενώ η ανεργία παραμένει χαμηλή.
Ο Bill Diviney από την ABN Amro αναφέρει ότι η ΕΚΤ αντιμετωπίζει προκλήσεις στη διαχείριση των κινδύνων για την ανάπτυξη, που έχουν αυξηθεί, απέναντι στις διευρυνόμενες πληθωριστικές πιέσεις λόγω υψηλών μισθών. Αυτές οι πιέσεις, σε συνδυασμό με γεωπολιτικούς κινδύνους, καθιστούν τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας αβέβαιη.
Η αβεβαιότητα αυτή παραμένει, καθώς ο Dennis Shen από την Scope Ratings επισημαίνει τις σημαντικές αναταράξεις στην οικονομία και τις διεθνείς εξελίξεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τις τιμές ενέργειας. Παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το 1,8% τον Σεπτέμβριο, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι αυτός θα αυξηθεί και πάλι.
Η ΕΚΤ πιστεύει ότι χρειάζεται να διατηρήσει την πολιτική της σε αρκετά σφιχτά επίπεδα ώστε να εξασφαλίσει τη μεσοπρόθεσμη επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό. Παρά τις μειώσεις επιτοκίων, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν αβέβαιες.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, αναμένει δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος, με τις οικονομικές προβλέψεις να δείχνουν βελτίωση. Υποστηρίζει ότι οι επιτοκιακές μειώσεις είναι αναγκαίες για την τόνωση της οικονομίας, καθώς οι δείκτες εμπιστοσύνης είναι κρίσιμοι.
Η σύγκληση της ΕΚΤ αναμένεται σύντομα, με τις μειώσεις που προγραμματίζονται να εξελιχθούν σε θετική έκβαση για την ευρωζώνη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν την επίτευξη του στόχου του 2% ως προτεραιότητα και θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι κινήσεις τους δεν θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη του πληθωρισμού σε ανεπιθύμητα επίπεδα.
Πηγή: tovima.gr