Σε προετοιμασία βρίσκεται ο πρώτος κύκλος κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Αφορμή για την έναρξη αυτής της διαδικασίας αποτέλεσε πρόσφατη απόφαση του προέδρου του Πράσινου Ταμείου, κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη, ο οποίος ενέκρινε τη διάθεση πίστωσης ύψους 2.000.000 ευρώ για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στην περίοδο 2024-2025.
Η εκταμίευση των κονδυλίων θα γίνει με την έκδοση σχετικού εντάλματος, κατόπιν ελέγχου του πρακτικού που θα υποβληθεί στο Πράσινο Ταμείο, περιλαμβάνοντας τη βεβαίωση καλής εκτέλεσης των έργων. Οι πληρωμές θα μπορούν να γίνονται απευθείας στους αναδόχους που θα αναλάβουν τις κατεδαφίσεις, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν από το ΥΠΕΝ.
Τα αυθαίρετα θα κατεδαφίζονται αιφνιδιαστικά, με προτεραιότητα στα κτίσματα που ανεγέρθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά. Οι περιοχές που θα πραγματοποιούνται οι κατεδαφίσεις θα ανακοινώνονται λίγο πριν την έναρξη των εργασιών, με τους αυθαιρετούχους να ενημερώνονται την τελευταία στιγμή.
Τα πρώτα κτίσματα που θα βρεθούν υπό την πίεση των μπουλντόζων θα είναι τα νέα αυθαίρετα που οικοδομήθηκαν από τις αρχές του έτους. Για τις περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες αποφασίσουν να προσφύγουν νομικά, οι διαδικασίες ακύρωσης θα περιορίζονται σε 4,5 μήνες. Στη συνέχεια, αυθαίρετα που υπάγονται σε νόμους νομιμοποίησης με ψευδείς δηλώσεις, καθώς και κόμβοι που βρίσκονται σε δημόσιες εκτάσεις ή κτίσματα που δεν έχουν ποτέ νομιμοποιηθεί πριν από τον Ιούλιο του 2011, θα ακολουθήσουν.
Σημαντικό σημείο είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα κατεδάφισης αυθαιρέτων που προκαλούν σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά, δίνοντάς τους προτεραιότητα. Κάθε χρόνο προβλέπεται να κατεδαφίζεται αριθμός αυθαίρετων ίσος με τα οριστικά πρωτόκολλα της χρονιάς αναφοράς, με κριτήρια χρονικής προτεραιότητας και φυσικά/χωροταξικά κριτήρια.
Για τους ιδιοκτήτες που θα αναγνωρίσουν την έκθεση αυτοψίας και θα προχωρήσουν είτε στην κατεδάφιση είτε στην αποκατάσταση της νόμιμης χρήσης, έχουν προβλεφθεί ασφαλιστικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν διαγραφή του 50% του προστίμου ανέγερσης, αποφυγή επιβολής ή ανάκλησης διοικητικών κυρώσεων και παύση της διοικητικής δίωξης.
Παράλληλα, εκκρεμεί το ζήτημα της τακτοποίησης των μεγάλων αυθαιρέτων, γνωστών ως «Κατηγορία 5», που σχετίζονται με σημαντικές πολεοδομικές παραβάσεις. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει δοθεί άλλη παράταση στις ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να επιτείνεται το πρόβλημα, καθώς πολλά από αυτά ανήκουν στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η υπόθεση της «Κατηγορίας 5» θα αρχίσει να συζητείται μόλις ξεκινήσει η επιχείρηση κατεδάφισης. Επιπλέον, στον τομέα των δασικών οικισμών, οι κυβερνητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των οικιστικών πυκνώσεων δεν έχουν αποδώσει και αναμένονται νέες, πιο λειτουργικές ρυθμίσεις.
Πηγή: tovima.gr