Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπογράμμισε στις 9 Οκτωβρίου ότι οι οικονομικές συνθήκες στη Γερμανία είναι μη ικανοποιητικές. Η δήλωση αυτή ήρθε μετά την αναθεώρηση των επίσημων εκτιμήσεων για την ανάπτυξη του τρέχοντος έτους, η οποία υποχώρησε από το 0,3% σε ύφεση 0,2%. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει ήδη την πρώτη διετή ύφεση εδώ και πάνω από 20 χρόνια, καθώς υπήρξε και μείωση παραγωγής κατά 0,3% πέρυσι.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, παρουσιάζοντας καθυστέρηση σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Αν και η ανάπτυξη της ευρωζώνης χωρίς τη Γερμανία είναι αρκετά ανθεκτική, όπως σημείωσε η Isabel Schnabel της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το να συζητήσουμε για την ευρωζώνη χωρίς την Γερμανία είναι δύσκολο, καθώς η Γερμανία έχει αποτελέσει παραδοσιακά κινητήριο μοχλό ανάπτυξης. Σήμερα, ωστόσο, είναι αντίθετα αφηρημένο βάρος για την ΕΕ.
Η γερμανική οικονομία επηρεάζεται αρνητικά από την αύξηση των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Κίνα, με την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, προκαλεί προβλήματα, καθώς η γερμανική βιομηχανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές και τη βαριά μεταποίηση. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως η χημική και η μεταλλουργία, πλήττονται σοβαρά, καθώς αυτές οι βιομηχανίες καταναλώνουν σχεδόν το 80% της βιομηχανικής ενέργειας. Πολλές επιχειρήσεις σταματούν την παραγωγή λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
Αν και οι περισσότεροι παρατηρητές αναμένουν μια ανάκαμψη της ανάπτυξης το επόμενο έτος, ειδικά με την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και τη μείωση του πληθωρισμού, δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η καθυστερημένη ανάκαμψη θα επιλύσει τις θεμελιώδεις διαρθρωτικές προκλήσεις. Η γερμανική οικονομία είχε ήδη δείξει σημάδια πίεσης πριν από την πανδημία και τις πρόσφατες γεωπολιτικές κρίσεις.
Η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας αντικατοπτρίζει το αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων. Τα τελευταία χρόνια, η γήρανση του πληθυσμού και η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι προκλήσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγικότητας. Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να μείνει σε χαμηλά επίπεδα, με το ΔΝΤ να υπολογίζει ότι θα διαμορφωθεί στο 0,7% ετησίως, περίπου το μισό από τα προ-pandemic επίπεδα. Οι κρατικές δαπάνες μπορεί να χρειαστούν ενίσχυση, αλλά οι υπάρχουσες δημοσιονομικές πολιτικές περιορίζουν τις εναλλακτικές.
Η τρέχουσα ύφεση έχει επιπτώσεις όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην ευρύτερη ευρωζώνη. Ανεξάρτητα από το εάν θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον, τα διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν. Έτσι, η γερμανική οικονομία θα συνεχίσει να έχει προκλήσεις και θα παρουσιάζει σημάδια πίεσης για κάποιο χρονικό διάστημα.
Πηγή: tovima.gr