Η ολοκλήρωση της πώλησης του 10% της Εθνικής Τράπεζας από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις 2 Οκτωβρίου 2024 σημειώνει μια σημαντική εξέλιξη για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, όπως τονίζει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s. Μετά την πώληση αυτή, το ΤΧΣ θα διατηρεί μόνο το 72,5% της Attica Bank, έχοντας προηγουμένως πωλήσει μερίδια στην Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank και τη Eurobank κατά την περίοδο 2023-2024.
Η ίδρυση του ΤΧΣ το 2010 είχε εξαρχής στόχο τη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα κατά τη διάρκεια της κρίσης του δημόσιου χρέους. Από τότε, η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος υπήρξε καθοριστική, με σημαντική βελτίωση στις βασικές μετρήσεις, όπως η μείωση της μέσης αναλογίας κόστους προς εισόδημα στο 32,4% και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 3,6% για τις τέσσερις D-SIB.
Οι τράπεζες έχουν ανακτήσει τη φερεγγυότητά τους και, καθώς οι συνθήκες ομαλοποιούνται, το ΤΧΣ έχει προχωρήσει σε σταδιακή εκχώρηση των μεριδίων του. Αυτό έχει επιφέρει θετικές προοπτικές κερδών για τις τράπεζες, με την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί σύντομα να αποχωρήσει πλήρως από τον εγχώριο τραπεζικό τομέα.
Η θετική εξέλιξη στην αγορά φαίνεται να επηρεάζεται από την έντονη ζήτηση ξένων θεσμικών επενδυτών, ενισχύοντας την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές χρέους και τη χρηματοδότησή τους. Σε αυτό το θετικό κλίμα, τον Οκτώβριο του 2023, η UniCredit υπέγραψε στρατηγική συνεργασία με μια από τις κορυφαίες ελληνικές τράπεζες για πρώτη φορά μετά από πάνω από μια δεκαετία.
Παρά τα θετικά αυτά σημάδια, η θέση του S&P για την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την αποεπένδυση του ΤΧΣ, καθώς οι αξιολογήσεις του έχουν πάντα λάβει υπόψη την προσωρινή και μη παρεμβατική παρουσία του κράτους. Τέλος, οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) παραμένουν μια πρόκληση, με στόχο οι D-SIB να μειώσουν το μερίδιο των DTC σε περίπου 30% έως το 2026 και κάτω από 20% έως το 2030 μέσω οργανικής δημιουργίας κεφαλαίου και απόσβεσης.
Πηγή: tovima.gr