Εκατομμύρια νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με τον εφιάλτη των κατασχέσεων, καθώς η οικονομική κρίση και η αύξηση της ακρίβειας έχουν επιφέρει σημαντική μείωση στα εισοδήματά τους, καθιστώντας αδύνατη την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους. Ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών αυξάνεται συνεχώς, με φορολογικές υποχρεώσεις, ασφαλιστικές εισφορές και πρόστιμα που δεν πληρώνονται εγκαίρως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που αναλύθηκαν από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στο τέλος Ιουλίου, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη είχαν φτάσει τα 107,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτή τη στιγμή, περίπου 600.000 φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων λόγω οφειλών μεγαλύτερων των 500 ευρώ.
Η Εφορία έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και αν οι λογαριασμοί είναι δηλωμένοι ως ακατάσχετοι. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κοινού λογαριασμού, όπου ένας από τους δικαιούχους είναι οφειλέτης, αν δεν έχει δηλωθεί ο λογαριασμός ως ακατάσχετος, υπάρχει κίνδυνος να κατασχεθούν ποσά ακόμα και κάτω από το ακατάσχετο όριο. Για να αποφευχθούν τέτοιες περιπέτειες, οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι καταθέσεις έως 1.250 ευρώ μηνιαίως σε έναν κοινό ή ατομικό λογαριασμό είναι ακατάσχετες, υπό την προϋπόθεση ότι έχει γίνει η κατάλληλη ηλεκτρονική δήλωση.
Ακόμα, σε περιπτώσεις που οι λογαριασμοί περιλαμβάνουν μισθούς, συντάξεις ή άλλα ασφαλιστικά βοηθήματα, θα πρέπει να δηλωθούν ως ακατάσχετοι προκειμένου να προστατευθούν. Η προστασία εφαρμόζεται μόνο αν όλοι οι δικαιούχοι του κοινό λογαριασμού έχουν υποβάλει δήλωση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν επιβάλλεται κατάσχεση για οφειλές που είναι μικρότερες των 50 ευρώ. Από τις κατασχέσεις εξαιρούνται διάφορα επιδόματα και παροχές, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, το επίδομα ανεργίας, και άλλα κοινωνικά επιδόματα.
Πηγή: tovima.gr