Τα νέα κριτήρια που εισάγονται για την κατανομή των οικογενειακών επιδομάτων πρόκειται να επηρεάσουν περισσότερες από 100.000 οικογένειες, καθώς εκτιμάται ότι θα χάσουν ή θα δουν μειωμένα τα επιδόματα που απολάμβαναν έως πέρυσι. Αυτή η εξέλιξη προκύπτει από την εφαρμογή του ελάχιστου τεκμαρτού προσδιορισμού εισοδήματος, ο οποίος επηρεάζει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, πέρυσι, περίπου 635.000 οικογένειες λάμβαναν οικογενειακό επίδομα, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου οι δικαιούχοι είχαν μειωθεί σε 521.724, παρουσιάζοντας μια σημαντική διαφορά στους δικαιούχους. Εάν διατηρηθούν αυτά τα στοιχεία έως το τέλος του έτους, θα είναι σαφές ότι ο κύριος λόγος για τη μείωση του επιδόματος είναι το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.
Από το 2025, τα κριτήρια θα γίνουν αυστηρότερα και θα περιλαμβάνουν πλέον και περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα και καταθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο αξίας ακίνητης περιουσίας για την επιλεξιμότητα θα είναι 220.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, γεγονός που αναμένεται να αποκλείσει πολλές οικογένειες από τη δυνατότητα λήψης επιδομάτων.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αναμένεται να εξετάσει προσεκτικά όλα τα σενάρια σχετικά με την εφαρμογή των νέων κριτηρίων, προκειμένου να μην αποκλειστούν οικογένειες που πραγματικά έχουν ανάγκη τη στήριξη αυτή. Οι αποφάσεις θα επιβεβαιωθούν στο υπουργικό συμβούλιο και αναμένονται στο τέλος Οκτωβρίου.
Επιπλέον, σε περίπτωση που ένας δικαιούχος είναι μισθωτός, θα υπολογίζεται το 80% του εισοδήματός του αντί του 100%, συμπληρώνοντας έτσι τις προϋποθέσεις για την απόκτηση επιδόματος. Ωστόσο, αυτό θα ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πλήττονται από άλλα κριτήρια.
Τα νέα κριτήρια δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2025. Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που θα αξιολογούνται περιλαμβάνονται οχήματα, καταθέσεις, ακίνητα και άλλες επενδύσεις.
Τέλος, επισημαίνεται ότι το 50% των οικογενειακών επιδομάτων θα χορηγείται μέσω προπληρωμένων καρτών, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση και διάθεση των επιδομάτων.
Πηγή: tovima.gr