Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε δύο ισόποσες μειώσεις επιτοκίων, κατά 0,25% η κάθε μία, μέσα στο 2024. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, τόνισε ότι, ακόμα κι αν υπάρξει μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τώρα και άλλη μία το Δεκέμβριο, τα επιτόκια θα επιστρέψουν μόλις στο 3%, από το 3,5% που είναι σήμερα, παραμένοντας σε περιοριστικά επίπεδα.
Ο Στουρνάρας σημείωσε ότι υπάρχουν πιθανές βάσεις για μια περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2025. Οι επόμενες σημαντικές συνεδριάσεις της ΕΚΤ θα διεξαχθούν σύντομα, με τη σημερινή να είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα στη Σλοβενία, ενώ η αμέσως επόμενη κρίσιμη για την κατεύθυνση των επιτοκίων θα είναι το Δεκέμβριο.
«Οι δείκτες εμπιστοσύνης παραμένουν υποτονικοί», πρόσθεσε, «ενώ ο πληθωρισμός μειώνεται γρηγορότερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί από τις μακροοικονομικές εκτιμήσεις της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου». Ανέφερε ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό ίσως επιτευχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025. Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 1,8%, σημειώνοντας πτώση κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2021.
Ο Διοικητής επεσήμανε ότι αναμένονται αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτών τους τελευταίους μήνες του έτους, λόγω των επιδράσεων της ενέργειας. Σημείωσε ότι ο στόχος της ΕΚΤ παραμένει ένα μεσοπρόθεσμο ρυθμό πληθωρισμού 2%, ωστόσο οι αυξήσεις μισθών και ο αυξημένος πληθωρισμός των υπηρεσιών συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχίες.
Αν η ΕΚΤ αποφασίσει να μειώσει και τον Οκτώβριο το επιτόκιο σε επίπεδα κάτω του 3,5%, θα σηματοδοτήσει μια στροφή στην προηγούμενη πρακτική της. Ο Στουρνάρας θεωρεί ότι η μεσοπρόθεσμη τάση υποδηλώνει περιθώρια για ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων. Όπως είπε, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται, «γιατί να μην προχωρούμε σε μείωση επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση;».
Ο Στουρνάρας ανέφερε ότι οι απόψεις για τις προσεχείς κινήσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ δε διαφέρουν ριζικά ανάμεσα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. «Όλοι έχουμε τα ίδια στοιχεία και αυτά δείχνουν ότι προχωρούμε προς την επίτευξη του στόχου 2% για τον πληθωρισμό στα μέσα του 2025, αν όχι νωρίτερα. Αν δεν δράσουμε, υπάρχει ο κίνδυνος να πλήξουμε την οικονομία και να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που κανείς δεν επιθυμεί», κατέληξε.
Πηγή: tovima.gr