Η ελληνική και κυπριακή πλευρά φαίνεται να προχωρούν πιο κοντά σε συμφωνία σχετικά με το μεγάλων διαστάσεων έργο του καλωδίου των 2 δισ. ευρώ που θα ηλεκτροδοτεί τις δύο χώρες. Παρόλα αυτά, παραμένουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα.
Στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου δεν εγκρίθηκε η συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό σχήμα του Great Sea Interconnector με 100 εκατ. ευρώ, και η σχετική απόφαση αναβλήθηκε για τον ερχόμενο Νοέμβριο. Εκείνη την περίοδο, αναμένονται τα αποτελέσματα των τεχνικο-οικονομικών μελετών του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είναι ο φορέας που προωθεί το έργο.
Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την αποζημίωση του κόστους που αναλογεί στην Κύπρο με 25 εκατ. ευρώ ετησίως για τα πέντε επόμενα χρόνια, προκειμένου να καλυφθούν πιθανές αυξήσεις στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
Παράλληλα, αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για τον επιμερισμό των γεωπολιτικών κινδύνων, οι οποίες αναμένεται να είναι ισότιμες μεταξύ των δύο χωρών (50%-50%). Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, έχει γίνει αναφορά στο premium WACC που καθορίστηκε στο 8,3% και θα ισχύσει για 17 χρόνια. Αυτό θα καλύψει την πενταετή περίοδο κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Η ελληνική πλευρά, για την ώρα, δεν έχει προβεί σε εκτιμήσεις και παρέχει περιορισμένες πληροφορίες, αναμένοντας τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, όπου αιτήματα σχετικά με τη διαδικασία του έργου αναμένεται να ληφθούν υπόψη.
Στην αρχική συμφωνία, η κατανομή του κόστους σε περίπτωση εξωτερικών κινδύνων προβλεπόταν 63% για τους Κύπριους καταναλωτές και 37% για τους Έλληνες. Ωστόσο, τα ακριβή στοιχεία σχετικά με την είσοδο της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου παραμένουν ασαφή.
Εν κατακλείδι, το έργο αναμένεται να συνεισφέρει στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Πηγή: tovima.gr