Η παγκόσμια οικονομία κατευθύνεται προς το τέλος του έτους με απροσδόκητους θετικούς ανέμους, καθώς η επιβράδυνση του πληθωρισμού ανοίγει το δρόμο για μια ήπια προσγείωση. Ωστόσο, υπάρχουν προκλήσεις από την πολιτική σφαίρα, με τις αμφίρροπες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργούν αβεβαιότητα όσον αφορά την οικονομική κατεύθυνση της χώρας. Επιπλέον, οι γεωπολιτικές αναταράξεις, όπως οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και οι εντάσεις γύρω από τα Στενά της Ταϊβάν, προσθέτουν στην ανησυχία, ενώ το δημόσιο χρέος αυξάνεται.
Αξιοσημείωτη είναι η πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο προειδοποιεί για την αύξηση των κινδύνων που προκύπτουν από τις παγκόσμιες συγκρούσεις και τον εμπορικό προστατευτισμό. Το Ταμείο αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, αναμένοντας αύξηση του ΑΕΠ μόλις κατά 3,2% το 2024, κάτι που δεν επαρκεί για την καταπολέμηση της φτώχειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στην Κίνα, οι εμπορικές τράπεζες προχώρησαν σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού, ενισχύοντας την έκκληση της κεντρικής τράπεζας για αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού, κυρίως λόγω της προσπάθειας ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης και ανακοπής της ύφεσης στον τομέα των ακινήτων. Παράλληλα, στη Νότια Κορέα παρατηρείται ελάχιστη ανάπτυξη, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και αβεβαιότητας από τις αμερικανικές εκλογές.
Στην Αμερική και στον Καναδά, οι οικονομικές συνθήκες παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις. Η καναδική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια αναφοράς, ενώ οι αμερικανικές μετοχές είναι απίθανο να διατηρήσουν τις ψηλές αποδόσεις της τελευταίας δεκαετίας. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο S&P 500 θα έχει μια μέτρια ονομαστική συνολική απόδοση μόλις 3% την επόμενη δεκαετία.
Στην Ευρώπη, η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ συνεχίζει να μειώνεται, ενώ η Ρωσία προχώρησε σε αυξήσεις επιτοκίων, προσπαθώντας να κατασSuppressive φυσικά τα αυξανόμενα πληθωριστικά πιέσεις. Η Ρωσία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Πούτιν, θα δαπανήσει σχεδόν το 9% του ΑΕΠ της για άμυνα και ασφάλεια.
Στις αναδυόμενες αγορές, οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς η Σαουδική Αραβία βλέπει τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου να υποχωρούν, και στην Κολομβία οι αιτήσεις αφερεγγυότητας αυξάνονται, εντείνοντας την πίεση στην κυβέρνηση.
Πηγή: tovima.gr