Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από τα Eurostat, τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανήλθε στο 3%, ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με το 3,2% του Αυγούστου. Στην ευρωζώνη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 1,8% για τον ίδιο μήνα, μειωμένος από το 2,2% τον Αύγουστο, γεγονός που δείχνει ότι παραμένει κάτω από το στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ο πληθωρισμός στην Ιταλία βυθίστηκε κάτω από το 1%, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε μόλις κατά 0,8% σε σύγκριση με πέρυσι, και είναι χαμηλότερος από το 1,2% του Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας. Αυτή η πτώση εκτιμάται ότι προκύπτει λόγω της μείωσης του κόστους ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών, ακολουθώντας τις προσδοκίες αναλυτών της Bloomberg.
Στη Γαλλία και την Ισπανία, ο πληθωρισμός επίσης εμφάνισε πτώση, και έτσι οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν μόνο κατά 1,5% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους ενέργειας. Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 1,7%. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι και οι δύο χώρες θα καταγράψουν πληθωρισμό 1,9%. Στη Γαλλία, οι τιμές υπηρεσιών παρουσίασαν επίσης αποκλιμάκωση, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 2,5% από το 3%.
Στην ευρωζώνη, οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού καταδεικνύουν τις υπηρεσίες ως αυτές που αναμένονται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό, ενισχυμένες από 4,0% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 4,1% τον προηγούμενο μήνα. Τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός κατέγραψαν ρυθμό 2,4%, ενώ η ενέργεια παρουσίασε μείωση 6,0%. Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 2,7% στην ευρωζώνη, ελαφρώς μειωμένος από το 2,8% του Αυγούστου.
Γενικά, οι χώρες της ευρωζώνης δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης στον πληθωρισμό, ωθώντας την ΕΚΤ να εξετάσει την επιτάχυνση της μείωσης των επιτοκίων. Η κατάσταση προμηνύει μια πιθανή αναδιάρθρωση στην νομισματική πολιτική καθώς οι οικονομίες αναζητούν σταθερότητα.
Πηγή: tovima.gr