Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την έκτακτη στήριξη για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που αφορά σε περισσότερα από 700.000 ευάλωτα νοικοκυριά, συγκεκριμένα για τις καταναλώσεις του Οκτωβρίου. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 30 ευρώ/MWh ή 3 λεπτά/kWh για τα νοικοκυριά που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Με την παραπάνω στήριξη απορροφάται σχεδόν το σύνολο του αυξημένου κόστους, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί πριν από την ενεργειακή κρίση. Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για τον Οκτώβριο φτάνει τα 4,8 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Το υπουργείο σχεδιάζει αλλαγές στα ηλεκτρικά τιμολόγια με στόχο οι Έλληνες οικιακοί καταναλωτές να μπορούν να κλειδώνουν σε σταθερά ή “μπλε” τιμολόγια, αποφεύγοντας ακραίες μεταβολές που προκαλούνται από τις χρηματιστηριακές αγορές ενέργειας και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πριν την ενεργειακή κρίση, από τους 7 εκατομμύρια οικιακούς καταναλωτές στη χώρα, μόλις 500.000 με 600.000 επέλεγαν σταθερά τιμολόγια. Τα προϊόντα αυτά προσφέρονταν κυρίως από τη ΔΕΗ, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η πλειονότητα των νοικοκυριών είχε συμβάσεις με σταθερά τιμολόγια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξετάζει το σενάριο νομοθέτησης της μετακίνησης των οικιακών καταναλωτών σε σταθερά ή “μπλε” τιμολόγια, παρόλο που αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ελεύθερης αγοράς. Μια ιδέα που προκύπτει είναι, λίγες εβδομάδες πριν τη λήξη των ειδικών ή «πράσινων» τιμολογίων, να επιτραπεί στους παρόχους να θέσουν το δίλημμα στους καταναλωτές με υπάρχουσες συμβάσεις: «Είτε προαιρετικά σε κυμαινόμενα (κίτρινα) και σταθερά (μπλε) είτε υποχρεωτικά σε σταθερά (μπλε)». Ωστόσο, οι πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε διαρκή προβληματισμό σχετικά με τις προθέσεις της. Δεν αποκλείεται επίσης το ενδεχόμενο παράτασης των ειδικών ή «πράσινων» τιμολογίων και μετά το 2024, μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
Πηγή: tovima.gr