Ένας από τους τομείς που αναμένεται να παρατηρήσει αξιόλογες αλλαγές φέτος είναι η αγορά του ελαιολάδου. Η παραγωγή του ελαιολάδου αναμένεται να αγγίξει τα επίπεδα των 220-230 χιλιάδων τόνων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργου Οικονόμου, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές του προϊόντος θα μπορούσαν να μειωθούν.
Τα τελευταία χρόνια, οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου είχαν προκληθεί από την αύξηση του κόστους λόγω σφοδρών κλιματικών συνθηκών και γεωπολιτικών κρίσεων, όπως ο πόλεμος στη Ουκρανία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να στραφούν σε φθηνότερα εναλλακτικά λάδια, όπως ηλιέλαια και σπορέλαια, μειώνοντας τη συνολική κατανάλωση ελαιολάδου κατά 18%-20% στην Ελλάδα και στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Ο κ. Οικονόμου επισημαίνει πως οι φετινές τιμές παραγωγού αναμένονται χαμηλότερες απ’ αυτές του προηγούμενου έτους, καθώς οι παραγωγές επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτή η εξέλιξη αναμφίβολα θα έχει θετικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές, οι οποίοι βιώνουν το βάρος των υψηλών τιμών. «Πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάζουμε και τον καταναλωτή ο οποίος δυσκολεύεται να πληρώσει το λάδι στις σημερινές τιμές», τόνισε ο Οικονόμου.
Για να αποκατασταθεί η κατανάλωση ελαιολάδου, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ προτείνει εθνική στρατηγική που θα περιλαμβάνει την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα οφέλη του ελαιολάδου στην υγεία και την ενίσχυση των ελέγχων για την ποιότητα του προϊόντος, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις νοθείας. Επιπλέον, υπογραμμίζει τη σημασία της τυποποίησης των ελαιολάδων και την ανάγκη να εξαλειφθεί η διάθεση χύμα προϊόντων.
Συνολικά, η επιστροφή του ελληνικού ελαιολάδου στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των οικογενειών είναι κρίσιμη και θα απαιτήσει συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την προώθηση και τη στήριξή του. Πηγή: tovima.gr