Με την έκδοση του τόμου «1974-2024. Νέα Δημοκρατία – Η Κεντροδεξιά της Μεταπολίτευσης» στα χέρια μας, ο Γιάννης Θ. Διαμαντής, υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ», φιλοξενεί τον Σωτήρη Ριζά, διευθυντή ερευνών του Κέντρου Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και συνεπιμελητή της εν λόγω έκδοσης. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Ριζάς αναλύει τα γεγονότα που καθόρισαν τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας και την πορεία του κόμματος έως σήμερα.
Το επεισόδιο με τίτλο «Νέα Δημοκρατία 1974 – 2024. Η Κεντροδεξιά της Μεταπολίτευσης» καλύπτει σημαντικά θέματα, όπως την ίδρυση του κόμματος, το όραμα του Κώνσταντίνου Καραμανλή και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του. Επίσης, αναφέρονται οι νίκες στις εκλογές του 1974 και του 1977, η παραίτηση του Καραμανλή και η εκλογή του ως Προέδρου Δημοκρατίας, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Γεώργιος Ράλλης κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Η σκληρή δεξιά του Ευάγγελου Αβέρωφ, η προκλητική σχέση μεταξύ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και τα γεγονότα γύρω από το «Βρώμικο ’89» και η αντίκτυπός του στη Νέα Δημοκρατία είναι επίσης σημεία που εξετάζονται. Αναδεικνύεται ο ρόλος του Αντώνη Σαμαρά, η συζήτηση γύρω από το μακεδονικό ζήτημα, η αποχώρησή του από το κόμμα και η εκλογή του Μιλτιάδη Έβερτ, που έτυχε της εμπιστοσύνης ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων στον Κώστα Σημίτη.
Η συζήτηση περιλαμβάνει επίσης την πολιτική ατζέντα του Κώστα Καραμανλή, τη νίκη του το 2004 και την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία, καθώς και την εκλογική αναμέτρηση με την Ντόρα Μπακογιάννη και την κυβέρνηση που ακολούθησε. Τέλος, εξετάζεται η ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η μεθοδικότητα και η φιλελεύθερη μεταρρυθμιστική παράδοση που φέρει.
Το Podcast «Το Βήμα στην Ιστορία» στοχεύει στη βαθύτερη κατανόηση ιστορικών διαδικασιών και γεγονότων μέσα από τις μαρτυρίες ειδικών. Οι εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα» υπηρέτησαν σημαντικά στην καταγραφή των εξελίξεων της ελληνικής ιστορίας, με το αρχείο τους να αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για ερευνητές και πολίτες που ενδιαφέρονται για την πρόσβαση σε πρωτογενείς πηγές.
Πηγή: tovima.gr