Η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠαΣοΚ, Μιχάλη Κατρίνη, να δηλώνει ότι αποκαλύπτει την εικόνα μιας ασπόνδυλης χώρας. Ο κ. Ερντογάν, πριν τη συνάντηση, ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους της Κύπρου, κάτι που παραλληλίζεται με τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης, αγνοώντας τις προκλήσεις, προχώρησε στη συνάντηση, επικαλούμενος την ανάγκη για κατευνασμό της Τουρκίας, ωστόσο τόνισε ότι αυτό το αφήγημα πάσχει σοβαρά.
Ο τουρκικός παράγοντας συνεχώς θέτει νέα αιτήματα, όπως η αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο και η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι συμφωνήθηκε κάτι για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, αφού ο Ερντογάν δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, προτιμώντας μια ερμηνεία αυτού που εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.
Περαιτέρω, η κατάσταση στα θαλάσσια σύνορα έχει επιδεινωθεί, με τις παραβιάσεις να γίνονται εντονότερες και την Τουρκία να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα, όπως αποδείχθηκε στην Κάσο. Ο Κατρίνης εξέφρασε επίσης ανησυχία για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, επισημαίνοντας την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη Ρόδο.
Τέλος, το ερώτημα που τίθεται είναι αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει μια ανεξάρτητη και πατριωτική εξωτερική πολιτική. Ο Κατρίνης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ματαιώσει τη συνάντηση μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν και να χρησιμοποιήσει το βέτο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, για να καταστήσει σαφές ότι η συνεργασία των γειτονικών χωρών με την Ε.Ε. πρέπει να περνά από την Ελλάδα.
Πηγή: tovima.gr