Η Νέα Αριστερά ανακοινώνει τη μετατροπή της από έναν προσωρινό συσχετισμό σε επίσημο κόμμα. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου, και αναμένεται να λειτουργήσει ως η ιδρυτική πράξη του κόμματος. Σκοπός είναι η ανανέωση σε διάφορους τομείς, όπως οι δομές, οι νοοτροπίες και το στελεχιακό δυναμικό. Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει επισημάνει ότι η Νέα Αριστερά στοχεύει στην προσέγγιση χιλιάδων ανένταχτων αριστερών και προοδευτικών πολιτών, επιδιώκοντας μια νέα αρχή για την αριστερά στην Ελλάδα.
Η διαδικασία προετοιμασίας για το συνέδριο έχει ήδη αρχίσει, με τον προσυνεδριακό διάλογο να περιλαμβάνει πάνω από 150 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν και πρόσωπα εκτός του κόμματος, δείχνοντας τον ανοιχτό χαρακτήρα του διαλόγου. Ορισμένες από αυτές έχουν πραγματοποιηθεί ή προγραμματιστεί με τη συμμετοχή γνωστών στελεχών, όπως η Έφη Αχτσιόγλου και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Οι κομματικές πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία χαρακτηρίζεται από ενότητα και συμμετοχή, υποδεικνύοντας τη δυναμική αυτής της νέας πολιτικής κίνησης.
Κεντρικό σημείο του Κειμένου των Θέσεων αποτελεί μια κριτική και αυτοκριτική θεωρία για την περίοδο 2014-2024, εστιάζοντας και στην κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι η Νέα Αριστερά αναδύθηκε από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο του 2023, καθώς αρκετοί βουλευτές και στελέχη αποχώρησαν εξαιτίας των φαινομένων εκφυλισμού και πολιτικής παρακμής. Η αποδέσμευση από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται αναγκαία και στρατηγικά ορθή για την προοπτική της Αριστεράς.
Στο Κείμενο των Θέσεων αναλύεται επίσης η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο του 2023, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν αντιμετώπισε τα αίτια της εκλογικής κατάρρευσης και επιδείνωσε τα υπάρχοντα προβλήματα. Η συμμαχία που δημιουργήθηκε γύρω από τον Κασσελάκη φαίνεται να απομακρύνθηκε από τα ριζοσπαστικά τμήματα της κοινωνίας, με τη «τοξικότητα» προς τους επικριτές της ηγεσίας να εντείνεται.
Επιπλέον, το Κείμενο επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την έλλειψη των απαραίτητων ελέγχων πριν από την αποδοχή της υποψηφιότητας Κασσελάκη. Στη Νέα Αριστερά, η εκλογή αυτή θεωρείται ότι αντανακλά μια υποκείμενη κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας τη λανθασμένη προτεραιότητα στην εκλογή προεδρίας πριν από το συνέδριο ως βασικό σημείο αποτυχίας του κόμματος.
Πηγή: tovima.gr