Σε λίγες ώρες θα ανακοινωθεί ο φετινός νικητής ή νικήτρια του Νομπέλ Λογοτεχνίας. Ειδικά για φέτος, οι συζητήσεις γύρω από το βραβείο εστιάζουν στην ιστορία του, στους συγγραφείς που δεν βραβεύτηκαν ποτέ, καθώς και σε στατιστικά στοιχεία και κριτήρια της Σουηδικής Ακαδημίας. Επανεξετάζοντας θέματα που συνήθως προκύπτουν κάθε χρόνο, ανασύρω δύο δικά μου παλιά άρθρα: το «Αυτό το Νομπέλ Λογοτεχνίας ποιος θα το πάρει;» (10.10.2012) και τη βιβλιοκρισία του βιβλίου «How to win the Nobel Prize in Literature» του David Carter, με τίτλο «Οδηγός επιβίωσης για επίδοξους νομπελίστες» (10.2.2013).
Φέτος, οι στοιχηματικές εταιρείες προτείνουν την Έρση Σωτηροπούλου ως πιθανή νικήτρια. Το έργο της «Ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές» έχει ήδη μεταφραστεί στα σουηδικά, ενώ το βιβλίο της «Τι μένει από τη νύχτα», που αναφέρεται στον Καβάφη, έχει βραβευτεί σε πολλές γλώσσες. Η Σουηδική Ακαδημία έχει πρόσβαση στα έργα της και είναι πολύ πιθανό να έχει υποβληθεί υποψηφιότητά της, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν μυστικές και τα αρχεία ανοίγουν μετά από 50 χρόνια.
Αν τελικά η Έρση Σωτηροπούλου κερδίσει το βραβείο, μπορεί να ανατραπεί η αντίληψη ότι στην Ελλάδα δεν παράγεται αξιόλογη πεζογραφία και ότι είμαστε μόνο «έθνος ποιητών». Σε περίπτωση νίκης, το ενδιαφέρον μας θα στραφεί στην ίδια, με την ελπίδα να βρούμε και να καταγράψουμε τις αντιδράσεις της, όπως συνέβη το 2007 με τη Ντόρις Λέσινγκ, όταν δημοσιογράφοι αιφνιδίασαν την βραβευμένη συγγραφέα την ώρα που επέστρεφε από τα ψώνια της.
Πηγή: tovima.gr