Μια νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve υποδεικνύει ότι η σεμαγλουτίδη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας, μπορεί να λειτουργήσει ως προληπτική ασπίδα ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό «Alzheimer’s & Dementia» της Αμερικανικής Ένωσης για την Αλτσχάιμερ.
Στην ανάλυση συμμετείχαν σχεδόν 1 εκατομμύριο ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 στις ΗΠΑ, των οποίων οι ηλεκτρονικοί φάκελοι εξετάστηκαν. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε προσέφερε στατιστικά αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών. Οι ασθενείς που έλαβαν σεμαγλουτίδη παρουσίασαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν άλλες αντιδιαβητικές θεραπείες.
Η Αλτσχάιμερ, μια νευροεκφυλιστική νόσος και η πιο συχνή μορφή άνοιας, πλήττει περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με περίπου 10 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις ετησίως. Οι θάνατοι που σχετίζονται με την Αλτσχάιμερ ξεπερνούν αυτούς των καρκίνων του μαστού και του προστάτη συνδυασμένα.
Η σεμαγλουτίδη δρα ως αγωνιστής του υποδοχέα GLP-1, μειώνοντας την αίσθηση της πείνας και βοηθώντας στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Συγκριτικά με άλλες θεραπείες, αποδείχτηκε ότι προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από την Αλτσχάιμερ, ανεξαρτήτως του επιπέδου παχυσαρκίας, ηλικίας και φύλου των ασθενών.
Παρά τα θετικά αποτελέσματα, η δρ Ρονγκ Σου, επικεφαλής της μελέτης, προειδοποίησε ότι η έρευνα έχει περιορισμούς και δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση. Προτείνει ότι είναι απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση της σεμαγλουτίδης μέσω τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών, προκειμένου να επιβεβαιωθούν αυτές οι ενδείξεις και να εξεταστούν εναλλακτικές θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Πηγή: tovima.gr